2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma integráció évtizede program
2012. 06. 06. 00:00

A Roma integráció évtizede program, valamint a vízi közlekedésről szóló törvény módosításának vitájával zárult a parlament keddi ülésnapja.

MSZP: a kormány fordítva gondolja az integrációt

   

Nyakó István (MSZP) a kormány intézkedéseit bírálva azt mondta, hogy "inkább még társadalmi csoportokat integrálnak a mélyszegénységben élő romákhoz, inkább még térségeket tesznek tönkre".   

 

A politikus úgy fogalmazott, hogy ezekben a térségekben már nincsen különbség romák és nem romák között, mert a közmunkások 2010-ben még havi 62 ezer forintot kaptak, ma pedig már csak 47 ezret.


    
Bentlakásos iskolák mellett érvelt a Jobbik

   

Dúró Dóra (Jobbik) amellett érvelt, hogy a rossz családi környezetben élő gyermekeket bentlakásos iskolákban kellene tanítani. Hangsúlyozta, javaslatában nem tesz különbséget a cigány és a magyar származású gyermekek között. Példaként említette a Zala megyei Csapiban működő oktatási intézményt.

   

A többség felelősségéről beszélt az MSZP

 

Göndör István (MSZP) a többség felelősségét hangsúlyozta az integráció kapcsán. A politikus hozzátette, amikor a társadalomban meglévő hatalmas feszültségeket sokan megpróbálják a kirekesztés irányába tolni, akkor egyre kisebb lesz az a politikai akarat, amelyik ezt a felelősséget el akarja ismerni.   

 

A képviselő azt is megjegyezte, hogy hozzászólására készülve 11 olyan törvényt vett számba, amelyről tételesen bizonyítható, hogy "akár a szegények, akár a romák ellen hat". Ezek között említette az adótörvényeket.

   

Halász János államtitkár előterjesztőként megköszönte a képviselőknek, hogy részt vettek a vitában, majd az elnöklő Jakab István lezárta az általános vitát.