HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaügy: fideszesek egymás közt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 05    Forrás: Czene Gábor |Népszabadság


Ez a cikk archív

Lassan már fel se tűnik senkinek, hogy Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselőjeként vezeti az Országos Roma Önkormányzatot. Törvényi összeférhetetlenség nincs, de etikai szempontból annál inkább kérdés: helyes-e, ha egy párt országgyűlési frakciójában ülő politikus vezeti a cigányság legfontosabbnak tartott, elvileg független érdekvédelmi szervezetét.

Hirdetmény

Cigányügyben a szocialistáknak kevés alapjuk van szemrehányást tenni a jobboldalnak, de e téren az MSZP legalább adott a látszatra. A szocialista Teleki László, amikor 2002-ben bekerült a parlamentbe, majd államtitkár lett, lemondott a cigány testület alelnöki posztjáról. A következő ciklusban el sem indult a roma választáson, később is csak „egyszerű” képviselői tisztséget vállalt az országos önkormányzatban.

Farkas Flóriánnak és a kormánynak láthatóan nincsenek ilyen aggályai. Így viszont véletlenül sem szabad komolyan venni, amikor Balog Zoltán – akinek első hivatalos miniszteri útja egy Lakiteleken tartott cigánypolitikai tanácskozásra vezetett – az Országos Roma Önkormányzatot méltatja, és fordítva, amikor Farkas Flórián áradozik a kormányzat teljesítményén. Fideszes dicsér fideszest.

Törvényesség, szakmaiság, erkölcsiség – hirdeti az Országos Roma Önkormányzat honlapján Farkas Flórián. Köszöntőjéből nem hiányozhat egyik kedvenc kifejezése, a „történelmi” jelző sem. („Napjainkban a roma társadalom történelmi időket él át.”)

A szóvirágok és lelkesült nyilatkozatok, az uniós romastratégia és az Orbán Viktorral aláírt együttműködési megállapodás azonban nem feledtetik a tényt, hogy a parlamenti munkában a Fidesz takarékra tette Farkas Flóriánt.

Az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint a roma politikus ebben a törvényhozási ciklusban (2012. május 21-ig) mindössze egyetlen alkalommal, idén márciusban szólalt fel a parlamentben. Ne tévedjünk, akkor sem az érdekvédő énje kerekedett felül: a foglalkoztatási szövetkezetek létrehozásáról szóló törvényjavaslat kapcsán a kormányt ajnározta.

Farkas Flórián amúgy remekül alkalmazkodó és tanulékony szereplője a magyar közéletnek. Jellemző rá, hogy érett fejjel, bőven túl a negyvenen – 2001-ben, az első Fidesz-kormány idején – beiratkozott az ELTE jogi karának politológia szakára, és politológus képzettséget szerzett.

Évtizedes rutinja ellenére okozott már galibát: tavaly májusban egy uniós portálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a roma családok – amennyiben iskolába járatják a gyerekeket, és legalább az egyik szülő dolgozni kezd – saját jogon kapnának lakást. A kormány kénytelen volt cáfolatot kiadni, majd maga Farkas is visszakozott, mondván, hogy félreértették a szavait.

A kínos epizódtól eltekintve a törvényhozási ciklus felénél kijelenthető, hogy a Fidesz számítása bevált – azt kapta tőle, amit várt. Farkas Flórián kézben tartja az Országos Roma Önkormányzatot, elnökké választása óta a testület körül elcsitultak a botrányok. Bár a közelmúltban egy újonnan alakult romapárt néhány száz szimpatizánsa tüntetésen követelte lemondását, megbuktatására pillanatnyilag nincs esély. A hatalomnak egyelőre attól sem kell tartania, hogy újra megerősödik a feladatát komolyan vevő cigány önszerveződés, és kemény nyomás alá helyezi a kormányt.

A jobboldal tehát jól járt. Csak arról nem vagyunk meggyőződve, hogy ugyanez a magyarországi cigányságról is elmondható.

Szabadságvesztést kérnek Kolompárra

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnökére az ügyész hétfőn a Kecskeméti Törvényszéken elmondott perbeszédében. Álláspontja szerint Kolompár Orbán elsőrendű vádlott bűnös jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az európai közösség pénzügyeinek a megsértése bűntettében, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettében mint tettes. Az ügyész a szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. (Nol.hu)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt