2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány Közösségi Ház nyílik Újpesten
2012. 05. 30. 00:00

A Nemzetiségi Önkormányzatnál az elmúlt 18 év alatt hatalmas mennyiségű tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy tudják, mit és hogyan kellene tenni a hátrányos családi helyzetű fiatalok motiválására.

A Nemzetiségi Önkormányzatnál az elmúlt 18 év alatt hatalmas mennyiségű tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy tudják, mit és hogyan kellene tenni a hátrányos családi helyzetű, csellengő gyerekek, fiatalok motiválására. Az épületben többek között tornatermet szeretnének kialakítani, ahol délután kipróbált, sokat tapasztalt oktatók és edzők vezetik a foglalkozásokat.

Ezek között a két legfontosabb a sport és a tánc – sorolta a terveket Molnár István Gábor. – A fiúk számára a boksz feltehetően lekötné a fölös energiákat és kellő kitartásra, erőnlétre kondicionálná őket az utcai erőpróbák helyett. Sokan vannak, akik szeretnének sportolni, de még a havi 6-9000 forintos egyesületi díj is megfizethetetlen a számukra. Itt természetesen mentesülnek mindettől. Mindezt olyan neves edzőkkel, akik vállalják az alkalmankénti társadalmi munkában folyó tevékenységet. A lányok számára táncoktatást szerveztünk, amiben megtalálhatják akár az önkifejezést is.

Két kisebb és egy nagyobb terem szolgálná az egyéni és csoportos fejlesztést. Ez azért fontos, mert az iskolarendszer támaszkodik, támaszkodna a szülői kontrollra és a gyermek tanulmányának folyamatos otthoni követésére, házi feladat készítésére, a tantárgyi hiányok pótlására. Esetükben a pedagógusokkal együttműködve, de iskolarendszeren kívüli fejlesztésről van szó:


-Hátrányokat ledolgozó komplex programot indítunk. Ehhez elengedhetetlen az a fajta viszony, amivel a képviselők közösségen belüli tekintélyével, az edzők, foglalkozásvezetők szeretetével és speciálisan képzett, elkötelezett tanárok „hadba állításával” készülünk. A felsorolt személyi és tárgyi feltételekkel el kell érnünk, hogy növeljük a szabálykövetést, a rendszerességre, felelősségre, a feladatokban való kitartásra épülő tulajdonságokat, előhívjunk képességeket és tehetséget a további pályaválasztás tekintetében. Szükséges mélyítenünk a tudás iránti vágyat és meg kell tanítanunk őket a tapasztalatok feldolgozására, az élményekkel is járó tanulásra. Muszáj mindent megtennünk gyermekeinkért, mert nem lehetnek ekkora hátrányban a szociális környezetük, vagy egy negatív kortárs csoport befolyása miatt – vázolta a fő célokat a Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

 

Szép számmal található köztük természetesen nem roma fiatal is, akiket magától értetődő nyitottsággal karolnának fel és igyekeznek mindannyiukat rendszerességre, önállóságra szoktatni, amit sem a családban, sem a kisebb közösségekben nem tudtak elsajátítani. Mindez nagy kihívást jelent a programot kidolgozók számára, de bíznak az elszánásukban, mert égető szükség van egy ilyen intézményre:

 

- Egy raktárból méltó helyre kerülne az Újpesti cigányság története című, országosan egyedülálló, helytörténeti kutatáson alapuló anyag gyűjteménye is, amely közel háromezer archív fényképet és több száz korabeli dokumentumot, családinterjút tartalmaz. Az ebből már elkészült, huszonöt tablóból álló tárlat az aulában kerül bemutatásra. Ez nem csak állandó kiállításként fontos, hanem a nevelésben is nagy szerepet kap, hiszen a gyerekeknek nemcsak az önértékelésében segít majd őseik megismerése, hanem megváltozik, elmélyül lokális kapcsolatuk is. Újpestet saját közösségükön keresztül megismerve jobban vigyáznak majd a környezetükre. Így kapcsolódnak a közösségi ház moduljai egymáshoz, a nevelés és oktatás, a tehetséggondozás, a sport a kultúra és a helytörténet komplex programja. Újpesten a helyi iskolák jelzései, valamint a CNÖ tapasztalatai alapján legalább 470-480 olyan veszélyeztetett gyermek van, akikkel sem a pedagógiai intézmények, sem a családi közösségek nem, vagy csak igen nehezen tudnak szót érteni. A számukra lehetne mindez alternatíva az internetes közösségi portálokkal, a világháló káros, durva tartalmaival szemben, megelőzés a drogokkal szemben – vázolja a feladatokat Csóka János Pál a Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

fotó: Molnár István Gábor

 

A Nemzetiségi Önkormányzat céljai mellé állt Újpest önkormányzata is. Ez év elején 570 négyzetméteres önálló épületet kapott a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az Újpesti Önkormányzat ingatlanállományából. A tervek megvalósításához az eddigi számítások szerint 37 millió forint szükséges az átalakításra. Mindehhez pályázati, önkormányzati, lehetőség szerint uniós segítséget is szeretnének igénybe venni. Segítségre igen nagy szükség van, mert a működés elengedhetetlen feltétele a teljes átalakítás, a szigetelés, a fűtés optimalizálása, ami hatalmas összeget emésztett fel eddig az évek óta üresen álló, lelakott iskola épületében.

 

-Az elmúlt 15 évben legalább a kétszeresére nőtt a veszélyeztetett fiatalok száma Újpesten és ez a növekedés közel sem mutat csökkenést. Elképesztő történetekkel találkozunk a mindennapi életben. Tennünk kell valamit – zárta szavait Molnár István Gábor.