2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A román miniszterelnök sem támogatja Szálasi utolsó csatlósának újratemetését
2012. 05. 28. 00:00

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap közleményben ítélte el a kormánya által románellenesnek, antiszemitának és fasisztaszimpatizánsnak tartott Nyirő József újratemetésére irányuló kísérletet.

A román kormány változatlanul ellenzi Nyirő József Románia területén való eltemetését, határozottan támogatja a Hargita megyei prefektus döntését, aki a temetési engedély ellen indított közigazgatási eljárást - áll a Agerpres hírügynökség által ismertetett közleményben.

 

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert teszik felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.

 

.
Duna-parton lemészárolt zsidók. Nyirő József és bűntársai örökségére méltán büszke a jelenleg regnáló budapesti diktatúra

 

A román kormány - a vasárnap este közzétett közlemény szerint - méltányolja a polgármester hozzáállását és az RMDSZ mérsékelt álláspontját, azt, hogy az RMDSZ nem csatlakozott a "szélsőségesek választási kampányakciójához". A bukaresti vezetés üdvözli azt is, hogy a "kezdeményezők egy része" úgy döntött: megvárja a bíróság döntését.

 

"Románia kormánya szükségesnek látja, hogy kiegyensúlyozottan és európai szellemben reagáljon arra a nyilvánvaló provokációra, amelyet a helyhatósági választási kampányban részt vevő szélsőséges politikai erők követtek el" - olvasható a Ponta-kabinet közleményében.

 

A román kormány ugyanakkor sajnálatosnak nevezi, hogy Kövér László házelnök és Vona Gábor, a - közlemény által szélsőjobboldalinak nevezett - Jobbik elnöke közvetlenül is szerepet vállalt a szélsőséges politikai erők ezen akcióján és választási kampányrendezvényein.

 

"Továbbra is tiszteletben tartjuk Romániában a kisebbségi jogokat és elkötelezettek vagyunk ilyen tekintetben, ami országaink kapcsolatát segíti. De ez nem jelenti azt, hogy eltűrjük a szélsőségesek gesztusait, amelyeket csak választási érdekek vezérelnek. A szélsőséges, provokáló jellegű cselekményekre Románia kormánya európai módon, a törvény és alkotmány szellemében reagál, ahogyan a kisebbségi jogokat is érvényesíti" - szögezte le Victor Ponta miniszterelnök.

 

A román kormányfő szerint a magyar politikusok, közöttük a magyar parlament elnökének nyilatkozatai "nem illeszthetők bele a román és a magyar állam jószomszédi viszonyába", és ezt szóvá kívánja tenni Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatandó első megbeszélése alkalmával - olvasható a bukaresti kormány közleményében.

 

Nyírő József képviselőként a legutolsó pillanatokig kitartott Szálasi Ferenc mellett. 1944 őszén Szálasiékkal együtt ő is elmenekült Budapestről Sopronba. Miközben akkor már a meglévő 240 képviselő kétharmada nem volt hajlandó a nyilas vezérrel tartani, hatalmát ily módon legitimálni. Sopronban amúgy ez a nyilas parlament még faji alapú zsidótörvényeket is tárgyalt, vagy éppen hozzájárulását adta ahhoz, hogy 15-16 éves gyerekeket fogdossanak össze és küldjenek a frontra meghalni. Nyírő nemcsak egyszerű, csöndben meghúzódó képviselő volt, hanem ő szerkesztette az „Eleven Újságot”, amely a városban hangszóróból sugározta a nyilas propagandát. Nyírő Szálasi leghűségesebb követőivel együtt, Ausztrián át Németországba menekült. Később Franco Spanyolországa fogadta be, ott is halt meg – szögezi le a pesti Népszava, amely megállapítja: „Ünnepélyes újratemetése, amelynek szervezésében és minden valószínűség szerint finanszírozásában a magyar Országgyűlés is részt vesz, már csak ezért is botrányos. Ráadásul mindezzel komolyan beleavatkozik a magyar parlament vezetése a romániai helyhatósági választásokba is.”