HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma civil szervezetek helyeslik a bentlakásos iskolákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 16    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

A Roma Közösségek Civil Szervezeteinek Tanácsa (RMORK) üdvözli a szociálisan hátrányos helyzetű, főleg roma származású gyerekek számára kialakítandó bentlakásos iskolák tervét, melyet Robert Fico kormánya jelentett be.

Hirdetmény

„Ha ezen diákok csupán 10 százaléka integrálódna, vagy sikeresen elvégezné az általános iskolát és a középiskolában folytatná tanulmányait, már az is előnyös lenne a kormány és Szlovákia számára, mert ezek a gyerekek értékeket teremthetnének” – mondta sajtótájékoztatóján Ladislav Richter, a RMORK elnöke. 

A jelenlegi rendszerben szerinte a roma gyerekeknek nincs esélye érvényesülni a munkapiacon, s életfogytig rákényszerülnek az állam támogatására. 

Richter bírálja az egész napos oktatási programot, melyet szeptemberben 200 általános iskolában indít el a Metodikai - Pedagógiai Központ. Véleménye szerint ez félmegoldás. „Ha egy gyermek fuldoklik a vízben, vagy megragadjuk a hajánál fogva, és megmentjük az életét, vagy hagyjuk úszni, és megfullad” – jelentette ki. 

Véleménye szerint az oktatás nem alapulhat csak különböző projekteken, komplex rendszer kell. A roma civil szervezetek elutasítják. hogy a szlovákiai helyzetet Kanadával hasonlítsák össze, ahol a bentlakásos iskolák projektje kudarcot vallott. 

Kanadában a kívánt hatás helyett kialakult az úgynevezett „elveszett generáció”, melyet nem fogadott el sem a többségi lakosság, sem az eredeti, kisebbségi közösség. „Mi a jobb? Hagyjunk mindent úgy, ahogy van, vagy próbáljuk meg megváltoztatni?” – kérdezi Richter. Véleménye szerint a bentlakásos iskolákat látogató gyermekek nem térnének vissza a romatelepekre, és képesek lennének integrálódni. 

Marian Ikri, az Univerzus polgári társulás vezetője, rozsnyói közösségi munkás szerint a projektet felvilágosításnak kell megelőznie. A bentlakásos iskolák kialakítása előtt elkerülhetetlenül meg kell magyarázni a romáknak a lépés filozófiáját. „Bizonyos embereknek meg kell látogatniuk a telepeket, és meg kell győzniük a célcsoportot a bentlakásos iskolák előnyeiről, mert ha a gyermek elvégzi iskoláit, és munkába áll, segíthet családjának” – magyarázta. 

Hozzátette: az államnak munkát kellene biztosítania az iskolák abszolvenseinek, hogy ne térjenek vissza a telepekre, a régi kerékvágásba. A munkahelyteremtés szerinte az európai pénzalapok révén megvalósítható.

„Minden romatelepnek saját mentalitása van, nem lehet csak úgy odamenni, és dirigálni” – jegyezte meg Ikri. Véleménye szerint a közvetítő szerepet a telep tanult természetes vezetőinek, vagy terepmunkásoknak kellene felvállalniuk.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt