HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Moszkva bírálja az emberi jogok európai uniós helyzetét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 15    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Magyarországgal kapcsolatban negatívumként a büntetés-végrehajtási intézmények állapotát, a cigányság helyzetét, a szólásszabadsággal kapcsolatos problémákat, valamint a történelem, ezen belül is a II. világháború eredményének felülvizsgálatát célzó törekvéseket emelték ki.

Hirdetmény

Az Európai Unióban távol áll a kívánatostól az emberi jogok tiszteletben tartása - jelentette ki a duma külügyi bizottságának hétfői meghallgatásán az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja. Konsztantyin Dolgov egyebek között élesen elítélte a nácizmus terjedését a balti tagállamokban, a lengyelországi állítólagos CIA-börtönöket, valamint Dánia és Belgium bevándorló ellenességét. Kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a leendő európai uniós emberi jogi különmegbízottal. A meghallgatás előtt a helyszínen kiosztották az orosz külügyminisztérium 2011-re vonatkozó jelentését. A dokumentum készítői Magyarországgal kapcsolatban negatívumként a büntetés-végrehajtási intézmények állapotát, a cigányság helyzetét, a szólásszabadsággal kapcsolatos problémákat, valamint a történelem, ezen belül is a II. világháború eredményének felülvizsgálatát célzó törekvéseket emelték ki. A duma külügyi bizottsága által kezdeményezett meghallgatásra meghívták az Európai Uniós tagállamok külképviseleteinek képviselőit is. Alekszej Puskov, a testület elnöke kijelentette, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával elvi okokból a jövőben is foglalkozni kívánnak.

 

Puskov bírálta a balti államokat, amiért azok - mint mondta - nem lépnek fel kellő erővel a terjedő fasiszta ideológiával szemben, valamint megsértik az orosz ajkú lakosság emberi jogait. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Nyugat nem sajátíthatja ki magának az emberi jogi helyzet értékelését. Azt remélte, hogy az Európai Unióban a parlamenti meghallgatást nem tartják politikai válaszlépésnek. Megjegyezte azt is, hogy az Európai Parlament néhány határozata túlságosan átpolitizált és ideologizált.

 

Fernando M. Valenzuela, az Európai Bizottság oroszországi missziójának vezetője elismerte: Európában vannak problémák az emberi jogok tiszteletben tartásával, így a fasiszta ideológia terjedésével, ugyanakkor több olyan oroszországi esetre és folyamatra hívta fel a figyelmet, amely szintén aggodalomra ad okot.

 

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is figyelemmel kíséri a hat éve meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyét. Bírálta a homoszexualitás propagandáját büntető szentpétervári rendeletet, és felszólalt az ellen, hogy a május 6-i Bolotnaja téri tiltakozó akció miatt 15 napi elzárásra ítélték Szergej Udalcov és Alekszej Navalnij ellenzéki politikusokat.

 

Az orosz törvényhozás alsóházának külügyi bizottsága a hétfői meghallgatásról összegző dokumentumot készít. Ebben azt javasolja az EU tagállamainak, hogy szigorítsa meg a faj- és idegengyűlöletet, továbbá a faji alapú hátrányos megkülönböztetést és türelmetlenséget büntető törvényi szabályozást.

 

A parlamenti testület azt is kezdeményezi, hogy az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja helyett hozzák létre az "államfő emberi jogi világmegbízottja" státust.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt