HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ügyész súlyosbítást, a védők enyhítést kértek a romakárpótlási ügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 10    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az ügyész a romakárpótlási ügyben több vádlott esetében az első fokon kiszabott büntetés súlyosbítását, míg a védők felmentést, illetve enyhítést kértek csütörtökön a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla előtt; a vádhatóság képviselője az elsőrendű vádlottra vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta.

Hirdetmény

Az ügyész a romakárpótlási ügyben több vádlott esetében az első fokon kiszabott büntetés súlyosbítását, míg a védők felmentést, illetve enyhítést kértek csütörtökön a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla előtt; a vádhatóság képviselője az elsőrendű vádlottra vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta.

  

Az elsőrendű vádlottat, Horváth Attilát, a győri roma kisebbségi önkormányzat egyik vezetőjét első fokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek, és 3 év 8 hónap börtönre ítélte.
 

    

A további hét vádlottat korábban bűnsegédként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében, illetve csalás kísérletében találták bűnösnek. Közülük ketten 2 év 9 hónap börtönbüntetést kaptak, egy vádlottat 2 év 4 hónapra büntettek. Az ügy további négy vádlottjára kirótt börtönbüntetés végrehajtását 2 év, illetve 3 év próbaidőre felfüggesztették.
 

 

Az első fokú ítélet megállapította, hogy az Osztrák Megbékélési Alap egyszeri pénzjuttatásban részesítette azokat, akiket a nemzetiszocialista rendszer a mai Ausztria területére deportált, és rabszolga- vagy kényszermunkára kötelezett. Az igénylőknek a jogosultságot korabeli vagy később keletkezett dokumentumokkal, illetve végső esetben tanúk által aláírt nyilatkozattal kellett igazolniuk. A bíróság szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kárpótlást igénylők nem voltak jogosultak a pénz felvételére, mégis adtak segítséget a kérelmek elintézéséhez, az átutalt kárpótlási összeg egy részét pedig rendre elkérték a kárpótoltaktól. 
    

 

Az ügyész a csütörtöki tárgyalási napon az elsőrendű vádlotton kívül annak három társa esetében is súlyosbítást kért, a védők pedig a vádlottak felmentése, illetve az elsőfokú ítéletek enyhítése mellett érveltek.
    

 

Az elsőrendű vádlott ügyvédje egyebek között azt hangoztatta: az Osztrák Megbékélési Alap sértettként nem lépett fel, kártérítést nem követelt. Szerinte ezeket a pénzeket "segélynek, humanitárius célra szánták". Hivatkozott az ügyvéd az Európai Emberi Jogok Bírósága kitételére, amely szerint elvárható az ügyek ésszerű időn belüli tárgyalása. Márpedig a kárpótlási ügy 9 éve történt - tette hozzá az ügyvéd.
    


A roma kárpótlási ügyben május 24-én hirdet ítéletet a Győri Ítélőtábla.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt