2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Előkerült az új romapárt szóvivőjének hatos kartonja?
2012. 05. 07. 00:00

Egyebek mellett tisztességes megélhetést követelve szombaton figyelemfelhívó demonstráció keretében „elfoglalta” az Országgyűlés épületét a Magyar Cigányok Országos Pártja.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat vezetője közleményben utasította el a botránypolitizálást. 

Rendőri kísérettel vonult az ország tizenkét megyéjéből érkező néhány száz roma a parlamenthez szombaton, „Munkát, kenyeret!” és „Tisztességes megélhetést!” jelszavakat skandálva. A demonstráció helyszínén Menyhért-Mészáros László bulvárújságíró, a még bejegyzés alatt álló Magyar Cigányok Országos Pártja sajtóreferense a Hír24-nek azt mondta, a politikusok magára hagyták a kilátástalan helyzetbe került magyar cigányságot, akik csupán emberhez méltó életet szeretnének itthon. Arról is beszélt, hogy a Magyarország csaknem egytizedét kitevő rétegnek semmije nincs, „soha semmit nem kaptak, és úgy tűnik, nem is fognak, ezért kell párttá szerveződniük”. 

A Kuruc.info közben nyilvánosságra hozta a Mészáros állambiztonsági múltjáról szóló dokumentumokat, köztük a 6-os kartont. Eszerint 1984-ben Leó fedőnéven szervezte be őt a kémelhárítás, majd 1989-ben mint a Kacsa magazin főszerkesztőjét már Gerendai fedőnéven a politikai ellenzék megfigyelésére foglalkoztatta őt a III/III-as alosztály.

Az újdonsült romaszóvivő korábban is próbálkozott politikai pályafutással: a Vállalkozók Pártja tisztviselőjeként 2010-ben az MDF színeiben próbált a parlamentbe jutni a tapolcai választókörzetből.

 

Az új cigánypárt szerint az Országos Cigány Önkormányzat nem képviseli megfelelően a romák érdekeit, ezért lemondásra szólította fel Farkas Fló­rián elnököt. 

Farkas közleményben reagálva azt írta, a tüntetés „előre jelzi azt az ellenzéki szándékot, amely a cigányság felhasználásával az új romapolitika egységét akarja bomlasztani”. Bár megértik a nehéz sorban élők türelmetlenségét, az önkormányzat a „botránypolitizálás” helyett a szakmaiságot, a transzparenciát és a jogszerűséget állítja munkájának középpontjába.