2024 May 04., Saturday/Flórián, Mónika napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Telepgondok pályázók nélkül
2012. 05. 03. 00:00

Az átlagnál jóval kevesebb, mindössze két pályázat érkezett Somogyból az új komplex-telep programra, amit a korábbi roma telep felszámolási programok helyett indítottak.

A KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tájékoztatása szerint korábban a telepfelszámolások elsősorban a telep „ledózerolásáról”szóltak. A pályázat egyik újdonsága, hogy csak települési önkormányzatok pályázhatnak, és partnerként legalább egy nonprofit szervezetet be kell vonniuk, emellett kötelező az együttműködés az Országos Roma Önkormányzattal, illetve a Türr István Képző- és Kutató Intézettel. Mivel a pályázat az értékelés és elbírálás szakaszában tart, a KIM nem nevezhette meg a pályázó somogyi településeket. A támogatás összege pályázatonként 45 millió - 150 millió forint lehet.

 

"A Komplex-telepprogramban a cél a telepeken élő emberek számára való esély megteremtése a felzárkózásra", írja az államtitkárság,"  – egyénre szabott fejlesztési tervek alapján a munkalehetőség, a tanulási lehetőség biztosítása számukra –, valamint az adott településrészen már meglévő közösségi terek átalakítása vagy kialakítása abból a célból, hogy azok alkalmasak legyenek a humán szolgáltatások helyi igénybevételére (például védőnői szolgálat, tanácsadási tevékenység, tájékoztatás, játszóház )." Vagyis: a telep közelében egy központot alakítanak ki, itt zajlanak a programok, itt intézhetik hivatalos ügyeiket a romák, helybe viszik számukra a szolgáltatásokat.

 

Ahogy az államtitkárság indokol: "ezzel is segítve a többség-kisebbség konfliktusmentes együttélését. Ily módon jóval sikeresebben valósítható meg fölzárkózásuk."


Felvetődött: ez a program valójában nem a lakhatási körülményeken javít, és nem világos hogy a pályázat lejárta után a szolgáltatóházat ki tartja fenn. 
Megkérdeztük az államtitkárságot, hogy a pénzből lakás vásárlásra vagy felújításra jut-e, illetve a jövőben mi lesz a sorsa a kialakított szolgáltatóháznak? Utóbbira nem kaptunk választ, az első kérdés kapcsán pedig megtudtuk: " A program keretein belül a telepeken élők olyan képzéseken vehetnek részt, melyek segítségével otthonaikat és lakókörnyezetüket felújíthatják, átalakítják - ezt a gyakorlati képzés során valósítják meg. Emellett a megszerzett szakmai ismeretekkel a munkaerőpiacon is nagyobb eséllyel indulhatnak. A program során fontos, hogy nem felzárkóztatásról beszélünk, hanem felzárkózásról - vagyis az kap segítséget, aki önmaga is változtatni akar sorsán."

– Mi lehetne előremutató megoldás a romák lakhatási körülményeinek javításában, tudva, hogy Somogyban is mintegy negyven romatelep van? – kérdeztük a babócsaiKalányos Istvánt, aki gyakran hallatja hangját a témában. Azt mondta: aki maradni szeretne a telepen, ahhoz kapjon állami segítséget, hogy rendbehozhassa ott a lakását, aki pedig beköltözne a faluba, a vásárlásban támogassák. 

– Persze erre honnan lenne pénz? – vetette fel Kalányos István. Mert az elmúlt években sok milliárd forint érkezett roma felzárkóztatásra, csak az eltűnt kézen-közön és maradt minden a régiben. Felelősek a roma vezetők is, főleg, akik közreműködtek abban, hogy ezek a pénzek nem az érintetteket gyarapították, illetve azok is, akik érdektelenek, közönyösek a sajátjaik problémája iránt. Babócsán például az évszázados romatelepen jelenleg 13-14 család él, közös kútra járnak. Eközben a faluban 22 eladó lakás van....


Jönnek vissza Kanadából a romák 


A romák már Kanadából is "menekülnek" – mondta Kalányos István. A férfi kedden beszélt Kanadában élő ismerőseivel, és megtudta, hogy sok család indul hazafelé. Pontosabban azok, akik az igazságszolgáltatás elől menekültek el, nem Magyarországra jönnek, hanem más európai országba mennek. Akik nem követtek el bűncselekményt, ugyancsak "bajban vannak", mondta Kalányos, amióta a menekültügyi rendszeren szigorítottak. Kint tartózkodásukat ugyanis felülvizsgálják, ennek bürokratikus rendszeréhez ügyvédi segítség kell, ami sok ezer dollárjába kerül a családoknak.