HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Románia kitörölte a szótárból a cigányt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 26    Forrás: Szőcs Levente – Bukarest | NOL


Ez a cikk archív

Törölte a Román Akadémia nyelvtudományi intézete a román nyelv értelmező szótárából a romákat sértő szócikkeket, köztük azt, amely szerint a cigány „rossz beidegződésekkel rendelkező ember jelzője”.

Hirdetmény

Két roma szervezet tavaly februárban panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a Román Akadémiát és nyelvtudományi intézetét a roma etnikum és a bűnözés között egyértelmű összefüggést felállító, kirekesztő definíció miatt. A pejoratív értelmezés az akadémia égisze alatt megjelenő értelmező szótár három korábbi kiadásában szerepelt, először 1994-ben. Tavaly egy kormánypárti törvényjavaslat révén került előtérbe.

 

A demokrata-liberális Silviu Prigoana azt javasolta, hogy a roma kisebbség tagjait cigányként említsék a hivatalos dokumentumokban. Azzal érvelt, hogy külföldön sokszor összetévesztik a romákat a román néppel, a két szó hangzásbeli hasonlatossága folytán. A tervezetet a közvélemény nyomására végül elvetette a törvényhozás, viszont előzőleg a kormány elfogadásra javasolta, éppen az akadémia és a nyelvtudományi intézet szakmai véleményezésére támaszkodva.

 

A roma szervezetek beadványa nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólította az akadémiát és a nyelvtudományi intézetet, hogy korrigálja a diszkrimináló szócikkeket, azaz mutasson rá a cigány szó pejoratív jellegére, és pontosítsa, hogy „sértő, ezért használata kerülendő”.

 

A tanács kötelező érvényű ajánlásának megfelelően az új értelmező szótár a cigány helyett már a roma szóval jelöli „az Indiából származó, főleg Dél- és Kelet-Európában elterjedt etnikai csoport tagjait”. A nyelvtudományi intézet összesen harminc, a romákat közvetve vagy direkt módon sértő szócikket törölt vagy módosított, mielőtt a szótár új kiadását idén februárban a nyomdába küldte.

 

Gelu Duminica, az Impreuna (Együtt) roma szervezet képviselője szerint az akadémia által kiadott szótár és abban szereplő definíció nemcsak súlyosan sértő volt, hanem elősegítette a negatív sztereotípiák terjedését. A napokban közzétett közvélemény-kutatás szerint a romániai felnőtt lakosság 43 százalékának rossz véleménye van a romákról, 15 százalékát pedig erősen zavarja a fizikai közelségük. Nagyobb averzió csak a szexuális kisebbségekkel szemben nyilvánul meg Romániában: a megkérdezettek 31 százaléka vallotta azt, hogy kényelmetlenül érzi magát melegek társaságában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt