2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jogvédők a "cigányozó" kormánymegbízott felmentését követelik
2012. 04. 25. 00:00

Navracsics Tibor haladéktalanul intézkedjen Horváth László Heves megyei kormánymegbízott felmentése érdekében – szólítja fel a közigazgatási és igazságügyi minisztert nyílt levelében a NEKI.

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott április 20-án a megyében nemrégiben lezajlott bűncselekmény-sorozat kapcsán meghirdetett sajtótájékoztatón az elkövetőkkel kapcsolatban a következő kijelentést tette: "Ki kell mondani, hogy cigány család követte el a bűncselekmény-sorozatot" – emlékeztet közleményében a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda.

 

A NEKI álláspontja szerint a kormány képviseletében eljáró és megszólaló Horváth László kijelentése nemcsak a nemzetközi normákkal és a hazai jogszabályokkal volt ellentétes, de alkalmas volt arra is, hogy az egyébként is erős cigányellenes közhangulatot fokozza, a romákkal szembeni szélsőjobboldali retorikához újabb adalékkal szolgáljon.

 

A jogvédő szervezet alapvető jelentőségűnek tartja annak a kérdésnek az egyértelmű tisztázását, hogy Horváth László kormánymegbízott sajtótájékoztató-beli kijelentése a magyar kormány hivatalos álláspontját tükrözi-e, miszerint egy bűncselekmény elkövetésekor "ki kell mondani", milyen származású volt az elkövető, vagy pusztán egyéni megnyilvánulásról van szó.

 

A NEKI egyértelműen azt várja el levelében, hogy Navracsics Tibor haladéktalanul tegyen javaslatot Horváth László kormánymegbízotti pozíciójából történő felmentésére. A szervezet elengedhetetlennek tartja azt is, hogy a kormány nyilatkozatban határolódjon el a történtektől, ezzel is világossá téve, hogy az ilyen jellegű jog- és kisebbségellenes retorika semmiképpen sem lehet része a hivatalos magyar kormányzati politikának – sem most, sem pedig a jövőben.