2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az első roma a szlovák parlamentben...
2012. 04. 22. 00:00

Peter Pollák az első roma származású képviselője a szlovák parlamentnek - az Egyszerű Emberek frakcióját erősíti. Elképzeléseiről kérdeztük őt.

Peter Pollák, az Egyszerű Emberek listáján jutott be (Fotó: SITA)
Peter Pollák, az Egyszerű Emberek listáján jutott be (Fotó: SITA)
  • Pollák úr, Ön korábban más párt – a Híd jelöltlistáján is ott szerepelt, legutóbb pedig az Egyszerű Emberek ajánlatát fogadta el. Mennyiben jelentett más lehetőséget az ő ajánlatuk?

  • Én mindnenekelőtt a romák ügye miatt léptem be a politikába. Ez a hozzám legközelebb álló ügy, még ha mindezek mellett a szociálpolitika és az uniós alapok hatékony felhasználása is foglalkoztat – de a romák kérdése a szívügyem. A Hídban egy ideig dolgoztam is és ott voltam a jelöltlistájukon is, de nem kaptam olyan lehetőséget, mint Igor Matoviètól és az Egyszerű Emberektől. Ez egy egészen más lehetőség, és remélem, hogy felelősségteljesen leszek képes ezt felhasználni, nem csak a romák, de Szlovákia sikere érdekében is.

  • Ez azt jelenti, hogy ön alakítja majd az Egyszerű Emberek roma-politikáját?

  • A fő letéteményese szeretnék ennek a kérdésnek lenni a parlamentben, amennyiben én vagyok az egyedüli képviselője ennek a kisebbségnek, logikus, hogy ezzel foglalkozzak. Ám professzionális szinten foglalkozom a szociális kérdésekkel és szociális szolgáltatások kérdéseivel, így ezzel is törődök majd, akárcsak a menedzsment, az uniós alapok felhasználásának kérdésével, így ezzel is foglalkozni szeretnék a parlamentben.

  • Ön az első roma képviselő a parlamentben – milyen érzés ez?

  • Ez…. Ez olyan felelősségteljes érzés, de kellemesen felelősségteljes, miután ez a felelősségteljesség összekapcsolódik a romák és nem romák felőli felfokozott elvárásokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a parlamenti szereplésem, milyen javaslatokat terjesztek majd elő. Tehát: kellemesen felelősségteljes és remélem, hogy az is marad a ciklus végéig.

  • Az utolsó hetekben viszont ezt a kellemes érzést kellemetlen történések is megzavarhatták – elég csak Krasznahorka esetére gondolnunk – például Marián Kotleba és párttársai menetelésére. A politikai szféra pedig hallgatott ezzel kapcsolatban. Ön nem érezte szükségét, hogy megszólaljon ezzel kapcsolatban?

  • Igen…. ezzel a tűzesettel kapcsolatban csak azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel roma gyerekek voltak azok, akik miatt kigyulladt a vár, de abszolút nem érzem ezt etnikai kérdésnek, ennek nincs semmiféle kapcsolata ezzel, hiszen ezek a gyerekek nyugodtan lehettek volna magyar vagy szlovák gyerekek is. A véletlen folyamán roma gyerekek gyújtották meg a füvet, ezért nem látom értelmét az olyan spekulációknak, mely az egészet összekötik az etnikai kérdéssel. Ezek gyerekek voltak, akiknek nem állt szándékukban felgyújtani azt az épületet. A véletlen folyamán romák voltak, de éppen ezért nem akartam ezzel foglalkozni, hogy ne öntsek olajat a tűzre, ne akartam a kezére játszani a szélsőséges csoportoknak, hogy legyen mire reagálniuk. Ennek az eseménynek semmi köze az etnikumhoz mint olyanhoz.

  • A társadalom egy része viszont ezt összeköti, így látja….

  • Tudom. Tudom, hogy így látja, mert sokan ezt így tálalják – akár a média, akár maga Kotleba is így tünteti fel, azonban még egyszer ismétlem – ennek az eseménynek, ennek a történésnek semmi köze az etnicitáshoz vagy ahhoz, hogy a romák valamit szándékosan fel akartak volna valamit gyújtani. Ezek a gyerekek gyerekek voltak, az, hogy romák, az mellékes, az ügynek semmi köze az etnikai hovatartozáshoz.

  • Képviselő úr, Ön szerint a romák kérdése az oktatásügyi, szociális kérdés, a belügyminisztérium vagy az egészségügyi minisztérium ügye….?

  •  

  • Minden kormány úgy tesz, mintha az egész kormány prioritása lenne…. Ez nem lehet egy minisztérium prioritása, ez nem kizárólagosan az oktatásügy kérdésköre, nem egészségügyi vagy lakhatási kérdés. Ez egy összetett probléma és így is kell hozzáállni – s ami a megoldása szempontjából meghatározó az az, hogy az összes felelős ember úgy álljon hozzá, hogy ez szlovákiai kérdés és nem roma-kérdés, mert ha ez az ügy megoldódik vagy elindul, úgy az egész társadalomra hatással lesz, nem csak a romákra. Egész Szlovákiának haszna lesz belőle, nem csak a romáknak.

  •  

  • Ha mi megoldjuk ezt a kérdést, a romák nem függenek majd a szociális ellátó rendszertől, ha dolgoznak majd, úgy fizetik a z adókat, járulékokat, nő az állam bevétele és csökkennek a kiadások. Ezért lenne logikus, ha a meghatározó emberek mint szlovákiai kérdéshez állnának hozzá és nem a romák kérdéséhez, mert senki külföldről nem oldja meg helyettünk ez az ügyet, azt magunknak kell megoldanunk itthon….

 

Ha nem veszünk tudomást erről a problémáról az egyben azt is jelenti, hogy az elmélyül. Semmilyen fal vagy szegregáció nem oldja meg ezt a kérdést….

  • Mit gondol arról, hogy a II. Fico-kabinetben megszűnik a kisebbségekért felelős kormány-alelnöki poszt?

  • A Radièová-kabinet alatt ennek a posztnak semmilyen kompetenciája sem volt a romákkal kapcsolatosan. A Radièová-kabinet belépésével a romákat leválasztották erről a tisztségről, az azzal kapcsolatos jogköröket a szociális és családügyi minisztérium gyakorolta. A romákkal kapcsolatosan tehát azt tudom mondani, hogy továbbra sem lesz emberünk a kormányban, továbbra is valamelyik minisztérium alá „tolnak be” bennünket. Ebben a tekintetben tehát nem látok különbséget a Radièová-kabinet és a Fico-kabinet között.


  • Egy magasabb szemszögből szemlélve viszont, a kisebbségek szemszögéből csak remélni tudom, hogy a tisztség megszüntetésével nem romlik majd a kisebbségek helyzete…. Természetesen ennek a posztnak lett volna feladata a kisebbségi és emberi jogokat védelmezni, de gyenge kompetenciákkal rendelkezett. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem megszüntetni, de megerősíteni kellett volna e tisztséget, mivel Szlovákia multikulturális állam, a lakosság majd 20%-át teszik ki a különféle kisebbségek. Fontos lenne, hogy legyen egy ember a kormányon belül, akinek az a feladata, hogy gondoskodjék róla, hogy ők is otthon érezzék magukat Szlovákiában.