2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezi
2012. 04. 20. 00:00

Az MSZP az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi az atv.hu-n csütörtökön megjelent hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet a gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonítanak

Az atv. hu, egy birtokukba került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján azt írta: Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi és valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésen "gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét".
    

 

Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban azt mondta: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.
    

 

Az MSZP elnöke szerint a bizottságnak meg kell tárgyalnia, hogy milyen szervezkedés történik az alkotmányos rend megdöntésére, milyen külföldi forrásokból finanszírozzák az erre való felkészülést, és egy politikai pártnak vagy bármely szervének van-e köze ahhoz, hogy embereket képezzenek ki és szereljenek fel "egy vizionált polgárháborús helyzet megnyerésére". Azt is meg kell vizsgálni: milyen törekvés történik arra, hogy a Magyar Honvédség állományában vezető beosztást betöltő tisztek között befolyást szerezzenek, hogy egy vizionált polgárháborús helyzetben a honvédség ne esküje szerint, hanem a Jobbik pártpolitikai érdekei alapján járjon el - tette hozzá Mesterházy Attila, aki szerint a bizottsági ülést "egészen biztosan" össze fogják hívni ebben az ügyben.  
    

 

Mesterházy Attila a hangfelvétel kapcsán több kérdésre is választ vár Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől. Egyrészt arra, hogy Vona Gábor egyetért-e a gyöngyöspatai polgármester állításával, hogy Magyarországon polgárháborúval kell megdönteni az alkotmányos rendet, valamint azzal, ahogyan a hangfelvételen a zsidóságról és a cigányságról úgy beszélnek, mint arról a "fajtáról", amit "le kell darálni minél gyorsabban", és velük szemben brutális módon kell fellépni - sorolta a kérdéseket Mesterházy Attila.     

A szocialista politikus szerint Vona Gábornak választ kell adnia arra is, hogy milyen "militáris felkészülést csinál, irányít és szervez a Jobbik", hiszen - folytatta - a hangfelvétel szerint elhangzik, hogy még nincs elég személyi állomány és technikai felszereltség egy "polgárháború" megnyeréséhez.
    

 

Az MSZP emellett arra is kíváncsi, hogy milyen külföldi országokból számít pénzre a Jobbik a politikai és egyéb más tevékenységéhez, hiszen - mondta az MSZP elnöke - ez is állításként hangzik el a hangfelvételen.    
    

 

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP tesz-e feljelentést az ügyben, Mesterházy Attila azt válaszolta: a Nemzetbiztonsági bizottság ülésére meghívást kaphat, mint fogalmazott - az Alkotmányvédelmi vagy "Államvédelmi Hivatal" -, nekik van jogosultságuk, hogy operatív eszközökkel is megvizsgálják az ügyet, és ha szükséges, akkor hivatalból kell, hogy megindítsák a szükséges eljárásokat. Hozzátette: az ügy annál komolyabb, hogy most politikai PR-ból gyorsan az ügyészséghez forduljanak, inkább azt szeretnék, ha minden demokratikus parlamenti párt részt venne a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén és komolyabban megvizsgálnák az ügyet.