2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nol: munkaügyi bírság teheti tönkre a sajókazai roma iskolát
2012. 04. 18. 00:00

Összesen 3,2 milliós bírságot szabott ki a munkaügyi felügyelőség szerdán a sajókazai Ámbédkar Iskolára, amely bezárhat, ha ki kell fizetniük a büntetést – írja a Népszabadság.

Az iskola főleg borsodi roma diákoknak kínál érettségit adó tanulmányi lehetőséget, olyanoknak, akikről az állam már lemondott.

 

Az intézménybe tavaly hetente érkeztek a különböző hivatalok, így az ÁNTSZ, az Oktatási Hivatal, Kormány Hivatal és Munkaügyi Felügyelőség munkatársai ellenőrizni, és ez már a tanítást is bénította. Súlyos helyzetet idézett elő a kormány egyházakat érintő törvénye, az Ámbédkar Iskolát fenntartó buddhista közösség elveszítette ugyanis egyházi státuszát. A finanszírozás bizonytalanná vált, négy tanárnak fel kellett mondaniuk – írja a lap.

 

A feljelentések és az ellenőrzések akkor szaporodtak meg, amikor egy jobbikos képviselő támadást intézett az Országgyűlésben a buddhista közösség ellen – állítja az iskola két alapítója. Derdák Tibor igazgató és Orsós János pedagógus azt mondták: ekkor jelentek meg a munkaügyi felügyelettől is az ellenőrök, és egy 3 millió 200 ezer forintos munkaügyi bírságról szóló határozatot vett át múlt hét végén az iskola vezetősége.

 

Orsós János elismerte, hogy vannak nehézségeik az adminisztrációval, ezért az ellenőrzés alatt kérték a munkaügyi felügyelőség munkatársait: segítsenek a hibákat javítani – de nem tudtak segíteni, állítólag azért, mert még soha nem ellenőriztek iskolát.

 

Orsós János szerint bezárhatnak, ha a több mint hárommilliós bírságot ki kell fizetniük. A határozat ellen fellebbeznek – tette hozzá.

 

A cikkből nem derül ki, pontosan miért kapta a bírságot az iskola.