HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

BM: felülvizsgálják a társadalmi felzárkózási stratégia intézkedési tervét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 18    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A Belügyminisztériumnak (BM) nem állt szándékában megbélyegezni a cigány gyermekeket és fiatalokat a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiához kapcsolódó programtervben, a stratégia intézkedési tervének felülvizsgálata megkezdődött, ennek során a (BM) a civil szervezetek javaslatait is áttekinti.

Hirdetmény

A tárca ezt kedden közölte az MTI-vel négy jogvédő civil szervezet aznapi közleményére reagálva, amelyben azt írták: a kormány stratégiája több szempontból is végrehajthatatlan.     A kormány tavaly november végén fogadta el a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiát. A dokumentum egyesíti a gyermekszegénységgel, a romaüggyel és a hátrányos helyzetű térségekkel kapcsolatos stratégiákat, továbbá tartalmazza a 2011 és 2020 közötti, illetve azon belül a 2012 és 2014 közötti évekre szóló végrehajtási intézkedési terveket.
    

 

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalásában kifejtette: véleményük szerint a BM által kidolgozott nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia megbélyegzi a cigányokat, továbbá megvalósításának alapfeltételei is hiányoznak, ezért a tárcát arra kérték, hogy vizsgálják felül a végrehajtásra vonatkozó terveket.
    

 

A szervezetek jelezték: "érthetetlen", módon a BM a célcsoportot a cigány gyerekekre és fiatalokra korlátozta, így azt sugallva, hogy "csak a roma származású gyerekek magatartásával van probléma, miközben nyilvánvaló, hogy a jogkövető magatartás minősége nem etnikai vagy szociális helyzet kérdése". 
    

 

A civilek személyesen és levélben is jelezték a rendőrségnek és a BM-nek is, hogy "a munkacsoportban csak abban az esetben vesznek részt, ha a megnevezés és a célcsoport meghatározása nem etnikai alapon történik". A BM közigazgatási államtitkára viszont azt közölte, hogy nem változtatják meg az elnevezést - írták.
    

 

Ezután a stratégiáért felelős Balog Zoltán államtitkárnak és a modellprogram létrehozásáért felelős belügyminiszternek is levelet írtak, jelezve: a munkacsoport elfogadhatatlan elnevezése mellett problémát jelent az is, hogy hiányoznak a modellprogram megvalósításának alapfeltételei. 
    

 

A BM közleményében úgy reagált, a négy jogvédő szervezet észrevételeit áttekintették. Az intézkedési terv felülvizsgálata megkezdődött, melynek során a civil szervezetek javaslatait a Belügyminisztérium megvizsgálja - tették hozzá.
    

 

Ezen felül kiemelték: a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában a BM hatáskörébe utalt feladatok megvalósítására készített programtervben nem áll szándékukban megbélyegezni a cigány gyermekeket és fiatalokat. "Ellenkezőleg, a lehetőségeinkhez képest támogatást kívánunk nyújtani a sikeresebb boldogulásukhoz a nemzeti stratégia szellemében" - írta a tárca, hozzátéve, sajnálnák, ha "megfogalmazási problémák miatt megszakadna az együttműködés".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   belakukorelli  | 2012 április 18 10:14:54 like(0) dislike(0)

a patkány elvtársakat megkellene kérdezni hogy mi a szegregált oktatásról a véleményük,illetve hogy ahelyett hogy náci patkányokkal folytatnak nyílt vitasorozatot,ami inkább bratyizás...inkább használnák az agyukat,ahelyett hogy ilyen faszságokat dumálnak,pintyőnek meg már rég lekellet volna mondani,agyatlan barmok,nem csoda hogy ez az ország itt tart.pfuj
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt