HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Inkább a pottyantós wc, mint a roma gyerekek?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 12    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

Nem engedi be Bódvalenke polgármestere a roma gyerekekkel foglalkozó tanodát az önkormányzat egyébként üresen álló nagytermébe. A gyerekek és a tanárnő értetlenül állnak az eset előtt.

Hirdetmény

„Tegnap Bódvalenke polgármestere, Tóth János ismételten megtagadta, hogy az önkormányzat kultúrtermében gyerekfoglalkozásokat tarthassak. Pedig egy nagyvállalkozó felajánlotta, hogy cserébe bevezeti a vizet az épületbe és kialakít egy modern vizesblokkot. A polgármester és egyetlen adminisztratív munkatársa így inkább a kinti pottyantósban végzi szükségét, mint cigány gyerekeket lásson közvetlen közelében. Itt tartok két éves lenkei munkám után” – olvasható Esti Nóra, a bódvalenkei gyerekekkel önkéntesen foglalkozó tanárnő Facebook-bejegyzésében.

Az Esti Nóra vezette Lenkei Tanoda jelenleg egy pinceszerű nyári konyhába szorult, pedig a helyi önkormányzat nagyterme évek óta üresen áll. Tóth János polgármester mind Esti Nóra tanodája, mind pedig a Pásztor Eszter vezette Bódvalenke-freskófalu program miatt többször is összetűzésbe került a faluban tevékenykedő civilekkel.

Kattintson a képre Nagyítás-fotógalériánkért!

Fotó: Stiller Ákos

„A polgármester ellen lassan az egész falu fellázad, mivel nincsen semmi munkalehetőség, és ha lenne a falunak lehetősége munkahely-teremtésre a kistérségi fejlesztési tervek miatt, azt nem ragadja meg, nem pályázik vagy nem írja alá a pályazatokat” – mondta el a hvg.hu-nak Pásztor Eszter, aki három éve vágott bele a Freskófalu programba, amelynek köszönhetően ma már 21 darab házfalnyi freskó díszíti a 90 százalékban romák lakta település házait, ami jelentős turisztikai forgalmat, ezáltal meghatározó kiegészítő jövedelmet hozott az itt élőknek.

A polgármester minden civil kezdeményezéstől és pályázati lehetőségtől elzárkózik, a tanodát pedig azért nem engedi be a kultúrterembe, mert a gyerekek piszkolnak és „sose lehet tudni, mikor kell a terem” – állította még februárban az önkormányzati hivatalsegéd, aki szerint fenyőünnepet és termékbemutatókat szoktak itt tartani és néha tanácsülést.

Fotó: Stiller Ákos

A helyi civilek azonban azt mondják: az a délutáni egy-két óra, amennyire igénybe vennék a termet, nem lehet akadály. Értetlenül állnak az eset előtt azért is, mert a polgármesteri hivatal korábban azt hozta fel ellenérvként: nem lehet gyerekfoglalkozásokat tartani egy olyan épületben, ahol nincs vizesblokk. Most, hogy ez az akadály egy vállalkozó jóvoltából elhárulna, végképp érthetetlen a helyiek számára a döntés.

Esti Nóra jelenleg a Freskófalu irodájának nyári konyhájában tartja délutáni foglalkozásait, a rossz minőségű kályha miatt telente meglehetősen egészségtelen környezetben. Ezt megelőzően házról házra járt, hogy iskola után fejlesztő foglalkozásokat tarthasson. Esti Nóra az Add a Két Kezed alapítvány támogatásával végzi pedagógiai tevékenységét a faluban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt