2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romákra támadtak szerb szélsőségesek
2012. 04. 09. 00:00

Tizennégy ember megsérült vasárnap este a szerb főváros, Belgrád egyik külvárosi negyedében köveket dobáló, romák ottani elhelyezése ellen tiltakozó helyi lakosok és rendőrök összetűzésében.

A rendőröket egy lakókonténerekből létesítendő romatelep védelmére vezényelték a főváros Resnik nevű negyedébe, ahova egy belvárosi részből telepítenének át ideiglenesen húsz, sanyarú körülmények között élő családot. A helybeliek a lakókonténerek elhelyezését próbálták megakadályozni. A hatóságok hétfői közlése szerint 12 rendőr és két tüntető megsérült. Az erőszakos megmozdulás mintegy 20 résztvevőjét őrizetbe vették. Más források 15 emberről tudnak. Dragan Djilas belgrádi polgármester elítélte a kilengéseket.

 

Szerbiában mintegy 500 ezer cigány él, a lakosság 7 százaléka. A fővárosban 2009 óta hét esetben számoltak fel – nem hivatalos eljárásban – erőszakkal cigány telepeket. Sok roma a koszovói háború idején menekült Szerbiába. Szerb szélsőséges csoportok gyakran zaklatnak romákat.

 

Az emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából a szerbiai cigányok a legveszélyeztetettebbek. Az őket érő erőszak a védelmüket szolgáló törvények mellőzésére és az igazságügyi rendszer gyengeségére vezethető vissza a francia hírügynökség szerint.