2024 May 04., Saturday/Flórián, Mónika napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bentlakásos iskolákba tenné a romákat Fico
2012. 04. 04. 00:00

A Pszichoterápiai és Szocioterápiai Intézet nem tartja hatékonynak a bentlakásos iskolák létesítését roma származású gyermekek részére.

Mint azt a szervezet elnöke, Martina Kazièková elmondta, sokkal inkább az ellenőrzés növelését látják a tervezetben, mint sem a felelősségteljes viselkedés megerősítésének lehetőségét – írja a parameter.sk.

 

Martina Kazièková szerint a roma-kérdés megoldására sokkal inkább alkalmas az egész napos iskolai foglalkoztatás programja. A bentlakásos iskolák programját szegregáció programjának tekinti az intézet, mely a társadalomból való kizárás és a marginalizáció folyamatát erősíti. A Pszichoterápiai és Szocioterápiai Intézet Robert Fico azon felvetésére reagált, hogy a romakérdés megoldását a bentlakásos iskolák jelenthetnék.

 

 


Fico azt magyarázta, hogy az EU miatt nem tudják megoldani a roma problémát

 

Robert Fico leendő kormányfő a Gazdasági és Közigazgatási Főiskolán a hallgatók előtt magyarázta, hogy a romahelyzetet nem lehet megoldani anélkül, hogy az emberi jogok terén európai szinten engedményeket tennének.

 

Fico azzal érvelt, hogy standard módszerekkel a problémát nem lehet megoldani, nem standard eljárásokat viszont Szlovákia nem fogadhat el egyedül. Elárulta azt is, hogy megfigyelték, milyen reakciókkal járna az EU részéről, ha Szlovákia effajta "nem standard" megoldásokat fogadna el. "Azt mondták nekünk, csinálják meg ezt kis országként, és abban a pillanatban az EU fekete listájára kerülnek, azzal hogy itt megsértik az emberi jogokat" - fogalmazott.

Fico szerint viszont ilyen forgatókönyvet nem engedhetünk meg magunknak. "Amint fekete listára kerül valaki, azzal nem áll szóba senki. Ki merné ezt most meglépni, amikor szükség van az euróalapokra?" - kérdezte.

A Smer elnöke figyelmeztetett, hogy Szlovákiában már a harmadik generációja nő fel azon embereknek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy nincs munkájuk, és az állami juttatásokból élnek, aminek következménye a "romák  számának burjánzása".

"Vannak olyan községeink, ahol úgy növekszik a romák száma, hogy előbb utóbb azt vehetjük észre, hogy saját polgármestereket választhatnak" - mondta. Úgy véli, a populációs robbanást azzal lehetne megfékezni, ha három gyerekre korlátoznák a gyermekek után járó állami hozzájárulást. Ugyanakkor helytelennek tartja, hogy a többi gyereket "hagyják éhen halni".

A roma problémára szerinte az jelenthetne megoldást, hogy olyan internátusokat építhetnének ki, ahol a roma gyerekek számára a nevelők segítenének elsajátítani számukra a társadalmi és higiéniai szokásokat.

SITA/para