HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem hallgattak, kirúgták őket

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 02    Forrás: Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság


Ez a cikk archív

Közéleti képzési programot hirdettek diplomás roma fiataloknak. A programba felvett húsz fiatal közül kettőt már ki is rúgtak, miután szóvá tették, hogy a kommunikációs tréninget a szélsőjobbhoz kötődő, a romákról gyakran uszító hangon beszélő Echo TV munkatársai vezetik. Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár – kétmillió forinttal támogatják a programot.

Hirdetmény

Néhány hete megjelent egy felhívás az interneten. Közéleti képzési programba kerestek diplomás roma származású fiatalokat. A kezdeményezés mögött a Jezsuita Roma Szakkollégium, a Demokráciáért és Politikai Kultúráért Közhasznú Alapítvány, a Barankovics Alapítvány és a Balog Zoltán vezette Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság áll. Ez utóbbi kétmillió forinttal támogatja a képzést. A kétéves program célja, hogy a hallgatók jártasságot szerezzenek a közéleti, politikai ügyek kezelésében, megértésében, az újságírókkal való kapcsolattartásban. A képzés hetente egyszer, a Kodolányi János Főiskolán zajlik. A felvételt nyert húszfős társaság felmorajlott, amikor kiderült, hogy a kommunikációs gyakorlati tréninget az Echo TV munkatársai vezetik. Ezt közülük ketten szóvá is tették.

 

– Ez a televízió a szélsőjobbhoz szorosan kötődik, számos olyan műsort készített már, amelyben uszító módon beszéltek a cigányokról, veszélyes hordának, élősködőknek minősítve őket. Nem hiteles, ha épp ők akarnak romákat tanítani közéleti szereplésre. Tőlük tanuljam, hogyan képviseljem a népemet? – kérdi Márton József, akit azok után, hogy ezt szóvá tette, azonnal kirúgtak a képzésből. Ugyanez történt Nótár Ilonával is, aki csoporttársai előtt beszélt arról, hogy az Echo TV munkatársaitól nem szívesen tanulnak. – Az egyik előadás végén az adminisztrációért felelős munkatárstól, aki egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál dolgozik, megtudtuk, kik tartanak majd gyakorlati órát. Emiatt néhányan kifogással éltünk, de a program vezetője rövidre zárta a vitát, nem volt hajlandó lehetőséget adni arra, hogy erről a nagyon is evidens problémáról beszéljünk.

 

Márton József azt mondja: felszólalása után – s ezt más hallgató is megerősítette – a képzés vezetője kijelentette: nem kötelező a programban részt venni, ha valakinek nem tetszik az Echo TV, mehet, százötvenen állnak sorba, hogy bekerülhessenek. – A képzés vezetője aztán továbbította ellenérzéseinket a főtámogató, vagyis a jezsuiták felé, de Hofher József szerzetes anélkül, hogy megkérdezett volna minket, kirúgott bennünket – fogalmaz Márton József, hozzátéve: már az első alkalommal is feltűnt neki a képzés mérhetetlen egyoldalúsága. Példaként említi, hogy amikor kommunikációból a nonverbális jeleket tanulták, az oktató a hazugsággal kapcsolatos testbeszédet baloldali és liberális politikusok képeivel illusztrálta, míg az igazmondást kormánypárti politikusok fotóival. De ez végül is nem zavarta őt, azt gondolta, meghallgat mindenféle véleményt, de a szélsőjobbot – az Echo TV munkatársait vagy a néhai Csurka István tanácsadóját, Zárug Péter Farkast nem hajlandó elfogadni.

 

Nótár Ilona azt mondja, nem azért emel szót, mert őket előzetes megbeszélés nélkül elbocsátották, hanem mert a valódi kérdés az, hagyják-e, hogy ilyen megalkuvó, a jobboldal által sugallt cigányképet kritikátlanul elfogadó értelmiséget neveljen a kormány és a hozzá közeli civil szervezetek és egyházak.

 

A kirúgásokról a program egyik fő támogatójaként megjelölt Jezsuita Roma Szakkollégium döntött. Nótár Ilona – régi ismeretségükre való tekintettel – személyes hangú levélben fordult Hofher József jezsuita paphoz, aki a képzést az egyház oldaláról felügyeli. – A tanárok személyének kifogásolásakor az elveinkhez ragaszkodtunk, a legjobb lelkiismeretünk szerint cselekedtünk, mert nem csupán magunkért felelünk, hiszen egy roma közéleti képzésre jártunk, hanem azokért is, akiknek a munkánk során segíteni szeretnénk – mondja.

 

Szerettük volna a jezsuiták véleményét megtudni, miért nem volt lehetőségük a fiataloknak álláspontjuk kifejtésére. Hofher József atya azt mondta, kérdéseinkre választ találhatunk abban a válaszlevélben, amelyet Nótár Ilonának írt. Az atya kérésére ezt teljes terjedelmében közöljük:

 

„Őszintén sajnálom, hogy a képzés nem felel meg elvárásainak. Nyilván egyetemi évei után, számos képesítéssel a zsebében, más igényekkel érkezett hozzánk. Egyébként volt hallgató, aki doktori dolgozatára készülve úgy döntött, hogy ez a képzés most nem ad annyit számára, hogy a doktori munkáját elhalassza. Ilona! A szervezők szerint az elmúlt egy-két alkalommal számos alkalommal kifejezte, hogy csalódott a képzésben. A hallgatók körében destruktív, ha valaki szisztematikusan ilyen hangokat hallat. Ami az Echo TV-t illeti: a társaság felé semmilyen elkötelezettségem nincs. Egyébként most szüntették meg az egyik általunk szerkesztett vallási műsorunkat. Ennek ellenére eszem ágába nem jutott, hogy az RKK vezetői felé protestálva kértem volna a képzési terv átalakítását. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ebbe beleszóljak. Ez is a demokrácia része! Kedves Ilona! Őszintén tisztelem, szeretem! Higgye el, mindenben állandó politikai sandaságot sejtve, évtizedek óta protestálva, vélt vagy hamis sebekre hivatkozva, ez a tiltakozó stílus nem vezet sehova. Csak a megosztást szolgálja. Ettől a stílustól szenved a társadalom jó néhány év óta. Ilona! A képzés nyugodt folytatása végett és az ön lelki békéje miatt, fogadja el a döntést. Barátsággal, tisztelettel: Hofher József”

 

Nótár Ilona az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és a Társaság a Szabadságjogokért jogi segítségét kérte. A TASZ elvállalta ügyük képviseletét.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 5 hozzászólás érkezett.

#5   belakukorelli  | 2012 április 04 09:53:25 like(0) dislike(0)

rmano,:)szóval,azt mondod így megy ez,én értem ,de azt tudom hogy nem szabad hagyni hogy a jövőben is így menjen,mert ha tetszik ha nem ,gyermekeink jövője a tét. Ezt a háborút melyet a a magyarországi náci félkatonai szervezetek indítottak a cigányság ellen minden fronton...előbb utóbb meg kell  vívni,és nem kellene ezt a feladatot a gyermekeinkre hagyni.

Hívhatjuk szabadságharcnak is  bárminek,1989-ben  ugyan megtörtént a rendszerváltás,

de nem mindenki számára,a romák maradtak ugyanabban a politikai közegben,ezen kell változtatni,ez mindennek az alapja.

Ezt kell megérteni,önálló politikai képviselet nélkül csak nihil van meg vona féle szarjankók,ellopott ösztöndíjak,kilátástalanság,nyomor,munkanélküliség,ezért a roma értelmiségnek most ha tetszik ha nem történelmi szerepe van.

Nem lesz könnyű kiszabadulni az elnyomás alól,és kivívni az önálló politikai képviseletet,de

nincs más út,fel kell állni. Gyermekein  tankönyvekből fognak tanulni az egyetemen –főiskolákon és különböző oktatási intézményekben----erről a történelmi cselekedetről…ne hagyjuk rájuk ezt a háborút.

 

 #4   rromano  | 2012 április 03 18:27:00 like(0) dislike(0)

belakukorelly, ezt beszéld meg Farkas Flóriánnal, aki mindig elmondja, hogy a cigány fiatalok tanulása stratégiai kérdés (na, nem egészen így mondja, ez neki túl magas), s ezért mindent meg kell tenni. Meg is tett. Szó nélkül hagyta, hogy megszüntessék a MACIKÁT, az egyetlen, cigányok működtette Alapítványt, s a cigány diákokat kiszorították az ösztöndíjazásból. Siralmas az egész. Dr. Bubó, az általad soroltaknál jobb pénzmosási lehetőség kevés van. Nézd meg, milyen Alapítványok állnak mögöttük, s hogy Balog miért támogatja közpénzből, pályázat nélkül. Így megy ez. 

#3   Dr. Bubó Bubó  | 2012 április 03 17:27:55 like(0) dislike(0)

Nevetséges ez az egész Roma Közéleti Képzés, a Roma Szakkolégiumi Hálózat és egyéb, ami ehhez kötődik. Ez is csak a pénzről, a hatalomról és a politikai ideológiáról szól, és hogy kiszolgálja a rendszert, mert kell neki a pénz, a hatalom és a politikai ideológia.Tiszta sötét középkor az egész, ami ebben az országban folyik: földesúrak, papok, ispánok, kúria, prefektúrák, inkvizíció, és a társadalom másik része pedig a kiszolgáltatottá lett elszegényedett nép, akiket a politika, az egyház és a gazdaságot manipulálók szolgákká és rabszolgákká tesz. 

#2   belakukorelli  | 2012 április 03 11:09:26 like(0) dislike(0)

Két dolog van: egy db magyarországi ösztöndíj létezett romáknak,az úgynevezett macika,amit már a hatalomváltás pillanatában megszüntettek,illetve hivatalosan nem,csak beolvasztották más alapba.

Szerencsém volt részt venni egy kutatásban nem is olyan rég,amit még az elöző ciklusban az om.finanszírozott.

Közpénzből megkutatták az egyetemista és főiskolás romákat,mondván hogy az eredmények ismeretében majd jobban tudnak segíteni.

A kutatás kapcsán több elengedhetetlenül  fontos   információt kaptunk.

- Többségében elsőgenerációs   roma értelmiségiekről van szó

- ebből  is következik hogy szüleik nem tudják őket anyagilag támogatni

- nyelvtanulás,felkészítő tanár és egyéb szakember gyakorlatilag elérhetetlen számukra..

A kutatásban résztvevőket kérdeztük hogy miben segíti/segítette/a macika  ösztöndíj,

a következő visszatérő válaszokat kaptuk: ruhát ,élelmet tud venni,kollégiumot tud fizetni…nyelvet tanulni.

és az esetek többségében azt is elmondták a hallgatók hogy sok esetben ők segítik a szüleiket,

hazára tüzelővel segítenek,így nyugodtabban tudnak a kollégiumban tanulni…

 

Ezek után felmerül a kérdés ,hova tűnt a macika ösztöndíj?

A  válasz ,ahogy az elején említettem hivatalosan az van hogy ez nem szűnt meg csak más néven egy más alapban megtalálható.

 

És valóban,elmentem hogy beadjam ismét,vittem a leckekönyv hitelesített másolatát,plusz az iskolalátogatásit..és az ügyintéző hölgy közli velem hogy ez nem jó így,ha nincs jegyzőtől igazolásom hogy védelembe vagyok véve akkor biza..nem lehetek ő-díjas..

Az egyetemi évek alatt minden évben magam is pályáztam a macika ösztöndíjra,teljesítve a feltételeket,mindig meg is kaptam. Talán annyit érdemes hozzátenni a dologhoz hogy akkor még az állam nem vonta saját hatáskörébe a közalapítványt,romák működtették.

Nos ennyi,a feltételek közé beilleszteni egy olyan feltételt ami eddig nem volt,viszont a pályázók körének nagy részét kizárja,azt hiszem hogy erre a legjobb szó az ördögi..

ugye ebben egyet értünk,,a rádióban lehetett értesülni hogy a cigány ,illetve roma ösztöndíjak kiosztása változni fog,ugyanis nem lehet csak úgy ő-díjat kapni,-miért eddig csak úgy lehetett????-és a rendelkezésre álló keretet a felsőoktatási intézmények,tanárok ,és a maradékot a roma tanulók kaphatják,akik az új pályázati feltételeknek megfelelnek.!

Tisztelt hölgyeim,tisztelt uraim!

Maguk szerint rendben van ez így?#1   rromano  | 2012 április 02 17:06:50 like(0) dislike(0)

Elismerésem Nótár Ilonának és Márton Józsefnek. Már a meghirdetéskor tudni lehetett, illetve a Jezsuita Sakkolégiu létrjötte óta, hogy bennük és általuk csak a cigányok agymosása és janicsárképzés folyik. Balog, Hofner szégyelljék magukat, a hallgatók meg hagyják ott az egészet! Íratkozzon be Farkas, Berényi, Forgács. Mellesleg, elfogyott a pénz az ECHOnál, nem tudják fizetni nagytudású riportereiket, s közpénzből fizetik őket? Pályázat nélkül miért kapnak támogatást Balog lelkésztől?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt