2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Életmű díjjal jutalmazták Kőszegi Edit rendezőt a Nemzetközi cigány filmfesztiválon
2012. 04. 02. 00:00

Több évtizedes, sikeres munkásságáért életműdíjjal jutalmazták Kőszegi Edit dokumentum-, és játékfilm rendezőt a harmadik Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén vasárnap.

A budapesti Örökmozgó és a Toldi moziban vetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és divatbemutatóval egybekötött rendezvénysorozat csütörtökön kezdődött. A három nap során összesen 43, a romák és a kisebbségek életét bemutató dokumentum és játékfilmeket vetítetek, ebből mintegy 30 film versenyzett.
    

 

A vasárnapi díjátadón három alkotást díjaztak a szakmai zsűri döntése alapján, helyezési sorrend nélkül. Így Zurbó Dorottya Hát ki az én életem című filmje, a dr. Ámbédkár Általános Iskola és az Artemisszió Alapítvány Párbeszéd Sajókazán című közös alkotása, valamint Kvalla Gábor és Kunhegyesi Ferenc 250 lépésre Durgától című cigány és magyar nyelvű dokumentumfilm-alkotása kapott elismerést. A díj egy kortárs roma festőművész, Ferkovics József egy-egy festménye volt.
    

 

Kőszegi Edit rendezőt életműdíjjal jutalmazták több évtizedes munkásságáért. A díjazott, aki főként a romák, kisebbségek, hátrányos helyzetű emberek életét, küzdelmeiket mutatta meg már több díjat is elnyert alkotásaiban. A rendező beszédében azoknak az embereknek mondott köszönetet az elismerésért, akikről a filmet készítette, mondván elmondhatták mit éreznek, gondolnak.
    

 

A díjátadás után a fesztivál zárásaként kerekasztal-beszélgetést tartottak Fliegauf Bencével, a hat halálos áldozatot követelt romák elleni támadássorozat által ihletett Csak a szél című magyar-német-francia filmdráma rendezőjével a film keletkezéséről, társadalmi üzenetéről
   

 

A fesztivált idén is azzal a céllal tartották, hogy a rendezvények alapján a résztvevők képet alkothassanak a téma különböző nézőpontjairól, a beszélgetések és a workshopok pedig alkalmat adjanak arra, hogy a közönség jobban megismerje a cigányság helyzetét.
    

 

A cigány filmfesztivál különlegessége volt, hogy versenyen kívül két híres bollywoodi filmet is láthattak a nézők. A rendezvény fesztiváli fővédnöke, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Szentandrássy István festőművész volt.