2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csöbörből vödörbe – ismét bíróság előtt a jászladányi iskolaügy
2012. 03. 22. 00:00

A Legfelsőbb bírósági végzés ellenére sem hajlandó megegyezni a bíróságon a Jászladányi önkormányzat az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Alapítvánnyal az iskolai szegregáció megszüntetésének a módjáról.

„Csöbörből vödörbe estünk, de folytatjuk”— közölte az elhíresült jászladányi iskolaügyben országosan ismertté vált Kállai László, a  Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) vezetője azután, hogy nem sikerült megegyezniük csütörtökön az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszéken a jászladányi önkormányzattal az iskolai szegregáció megszűntetésének a módjáról.

 

Ahogy azt a Roma Sajtóközpont hírül adta, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) 2007-ben indított pert Jászladány önkormányzata és a magániskolát fenntartó alapítvány ellen. A jászladányi önkormányzat úgy különítette el a roma és a nem roma tanulókat, hogy 2002-ben támogatta egy alapítványi iskola létrejöttét. Dankó István, polgármester az erről szóló előterjesztésében akkor úgy indokolta az intézmény megalapítását: „népeket, amelyek kultúrákat hordoznak, nem lehet erőszakosan egybezárni".

 

Tavaly júniusban majdnem tíz évig tartó jogi huzavona után a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogerősen elmarasztalta a jászladányi önkormányzatot az iskolaügyben. Az LB a felülvizsgálati eljárásban megállapította, hogy jogellenesen különíti el a jászladányi önkormányzat a saját fenntartású és a magániskolában a mélyszegény és a roma diákokat az etnikai hovatartozásuk, a társadalmi helyzetük és a vagyoni helyzetük alapján, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Az LB eltiltotta a jászladányi önkormányzatot a további jogsértéstől, kötelezte annak abbahagyására, ugyanakkor új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságot, hogy döntsön a jogellenes állapot megszüntetésének módjáról. Az LB a felperes alapítványtól azt kérte, hogy készítsen deszegregációs tervet, amely részletezi, hogyan kívánja felszámolni az elkülönítést.

 

Közben Jászladányon a képviselőtestület önfeloszlatása miatt időközi helyhatósági választásokat írtak ki, a szegregációt bevezető és védelmező polgármester már elbukott, és a független jelöltként induló Drávucz Katalint választották meg polgármesternek.

 

Mohácsi Erzsébet, a CFCF igazgatója közölte, hogy a jogerős LB ítélet ellenére az önkormányzat semmit sem intézkedett, hiába küldték el a deszegregációs tervüket az újonnan megválasztott polgármesternek, az nem reagált rá.

 

Csütörtökön kezdődött a per folytatólagos tárgyalása az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszéken. A tárgyalás kezdete előtt a polgármester felajánlotta a jogvédőknek a peren kívüli megegyezés lehetőségét és közölte, hogy szerintük az LB ítélet nem rendelkezett az alapítványi iskola megszüntetéséről. A taláros testület Drávucz Katalint hallgatta meg az első tárgyalási napon. Mohácsi szerint a városvezető a bíróságon kijelentette, hogy nem hajlandók megegyezni az iskolai elkülönítés megszüntetésének a módjáról, nem rosszabb az iskolai színvonal az önkormányzati iskolában, mint a magániskolában és nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy akkor mi indokolja az alapítványi iskola létezését, sőt azt se tudta, hogy hány diák jár az önkormányzati iskolába.

 

Drávucz Katalin januárban arra hivatkozott az RSK-nak az ítélet végrehajtását firtató kérdésünkre, hogy nem ismeri a peranyagot, és közölte, hogy az alapítványi iskolába jár a gyereke, mert „nem szeretné, ha viselkedési problémával küzdő gyerekek közt tanulna”.

 

A CFCF a deszegregációs tervében felmenő rendszerben szüntetné meg az elkülönítést, úgy, hogy az iskolakezdő kisdiákokat már csak az önkormányzati iskola fogadná a jövőben. Mohácsi közölte, ha az önkormányzat ezt nem fogadja el, akkor az LB döntés értelmében azonnali hatállyal fel kell számolni a magániskolát. Közben az önkormányzat 2019.-ig meghosszabbította az alapítványi iskolával kötött bérleti szerződést. Erről azt mondta, hogy az LB rendelkezhet arról, hogy a bérleti szerződést meg kell szüntetni. Hozzátette, hogy a két iskolarészt elválasztó földszinti ajtó még mindig zárva van, a polgármester a tárgyalás után azt mondta erről az egyik munkatárásnak, hogy vagyonvédelmi okokból zárják be az ajtót.

 

Kállai László, a JRPSz vezetője arra emlékeztetett: miután egy fal és kulcsra zárt ajtó választja el őket, a két iskolában a gyerekek, noha egy épületben vannak, mégsem játszhatnak, vagy beszélhetnek egymással, a játszótéren vagy más rendezvényen sem találkoznak.  Kiemelte, hogy a jogerős bírósági végzés ellenére szeptemberben első osztály indult a magániskolában.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök