HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányok ellen uszít a köztévé?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 20    Forrás: FN24


Ez a cikk archív

Kiverte a biztosítékot az újraindult Pesty Fekete Doboz első, a cigány-magyar együttélésről szóló adása, amely bírálói szerint a cigányok elleni gyűlöletet szította. Pesty László azonban úgy véli, a film csökentette az előítéleteket.

Hirdetmény

Pesty László rendező-producer nem gondolta volna, hogy ekkora port fog kavarni a – tavaly októberben a Hírszerzőn megjelent, ”Ha Ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétek”című Forgács István-írás alapján készült –, március 7-én bemutatott dokumentumfilm. A filmben a jó körülmények között felnőtt, roma családból származó – de a kisebbséggel közösséget nem vállaló – diplomás romaügyi szakember (Forgács) és szülei mellett egy cigányvajda véleményét ismerhetjük meg. Ezek leginkább arról szólnak, hogy a cigányok túl sok gyereket vállalnak, nem dolgoznak, segélyből és bűnözésből élnek. Emellett – egyetlen jó példaként – megjelenik Uszka település romaközössége, akik kis egyházi közösségük hatására egész máshogy élnek: nincs bűnözés, nem vállalnak sok gyereket. A lelkész a romák bűneiért bocsánatot is kér a magyaroktól. A romákról, mint egységes, kollektív csoportról beszél egyébként Forgács is például a rendőr-szakközépiskolásoknak, és – a cigányügyet taglalva – kijelenti, hogy szerinte ez az ország már nem megmenthető.

Pesty László lapunknak elmondta, 24 éve foglalkozik romaüggyel, számtalan roma barátja van. „Nem tettem egyebet, mint bemutattam egy véleményt, Forgács Istvánét.” Hozzátette, felkért három-négy olyan publicistát, roma értelmiségit, akik vitában állnak Forgács állításaival, de senki nem vállalta, hogy a Fekete Doboznak elmondja a gondolatait. Volt, aki a megbeszélt időben telefonált a már forgatásra felkészült stábnak, hogy mégsem áll kötélnek. Pesty szerint nem egyoldalú és nem gyűlöletkeltő a filmje, az elkészült művel így is elégedett. Nem gondolja, hogy tovább szította a romák elleni gyűlöletet, előítéletet, sőt az a meggyőződése, hogy hozzájárult az előítéletek csökkentéséhez. „Olyan romákat láttunk, akik önkritikusan nézik a helyzetet, és eddig szokatlan véleményt fogalmaznak meg. Ezáltal az egységes romakép sokkal árnyaltabbá válik” – magyarázza.

 

Ennek épp az ellenkezőjét gondolja a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, és az általa indított petíciót aláíró másfél ezer ember. A dokumentumot kedden egykor adták át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) képviselőjének. Szerintük a Pesty Fekete Doboz március 7-i adása alkalmas volt etnikai csoport elleni gyűlöletkeltésre, kirekesztésre. Mint a dokumentumban írják, „a műsor olyan színben tűnteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak. A cigány közösségeket egységesen antiszociális, összeférhetetlen, bűnöző életvitelű, vérfertőző képben tünteti fel. Leegyszerűsítő, sematikus, és előzetes koncepciókat igazoló, tendenciózus szerkesztési elvek érvényesülnek benne, melynek eredményeképp általánosításokkal, megalázó módon mutatja be a romákat.”

 

Felhívják a figyelmet arra, hogy mindez a cigány közösségek tagjait akkor is súlyosan sérti, ha ehhez egyébként „semmilyen legitimációval nem bíró cigányok asszisztálnak”, és kiemelik a műsor készítőjének, Pesty Lászlónak és a köztelevíziónak a felelősségét. A petíció aláírói felszólítják a MTVA-t, hogy álljon el a műsor ismétlésétől, vonja felelősségre a szerkesztőt. 

A mozgalom sajtófőnöke szerint a Pesty Fekete Doboz olyan vérlázító műsort készített, amire a magyar médiában eddig nem láttunk példát. „Nem csak a közszolgálati média működik így, de ott azért elvárható lenne, hogy fokozottabban ügyeljenek az ilyen elven szerkesztett műsorokra” – véli Sárközy Gábor, aki szerint lesz folytatása a beadványuknak. Reméli, hogy az a minimális cél teljesül, hogy nem ismétlik meg a műsort a köztelevízión.

Megkérdeztük az MTVA-t, hogy érkezett-e panasz, beadvány a műsorral kapcsolatban, de idáig nem kaptunk választ. Az alap közleményt adott ki ugyanakkor arról, hogy a Pesty Fekete Doboz "Cigány út" című filmje a roma társadalom életével sajátos nézőpontból foglalkozik, amellyel "egy egészséges vitát kívánnak generálni". A műsorszerkesztők számolva a téma tartalmával, a filmet esti időpontban tűzték műsorra, s 16 éven felülieknek ajánlották. A "Cigány út" mégis nagy vitákat váltott ki, az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára. Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt