HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vita Romániában egy roma iskola létrehozásáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 15    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Vitát váltott ki Romániában egy roma iskola, amelyet a bukaresti kormány a román fővárosban akar létrehozni, de roma jogvédő szervezetek tiltakoznak a roma nemzetiségű gyerekek "elkülönítése" ellen.

Hirdetmény

A román kormány szándékát Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök jelentette be. Az iskola Bukarest egyik hátrányos helyzetű kerületében, a Rahova negyedben épülne meg, ahol a lakosság nagy része roma nemzetiségű, és a családok többsége szegénységben él. A román védelmi minisztérium engedélyezte, hogy adják át a hadsereg tulajdonából azt az elhagyott kaszárnyát, amelyben helyet kap majd az iskola.
    

 

Az új oktatási intézmény létrehozását Nicolae Paun roma kisebbségi parlamenti képviselő kezdeményezte, aki szerint szükség van arra, hogy a roma gyerekek kötelező tantárgyként tanulják anyanyelvüket. Az iskola megalapításának költségeit 4-5 millió euróra becsülte.
    

 

A képviselő hangsúlyozta, hogy nem roma tannyelvű iskoláról van szó, hiszen a tantárgyak többségét románul tanulják majd a gyerekek, de kötelező tantárgyként szerepel majd az órarendben a cigány nyelv is. 
    

 

A Romani Criss roma jogvédő szervezet szerdán közleményt adott ki, amelyben elítéli a kormány tervét. A jogvédő szervezet szerint ez az új iskola etnikai szempont szerint különítené el a roma gyerekeket a román nemzetiségű társaiktól, ami elfogadhatatlan, és sérti a hatályos törvényeket. 
    

 

A Romani Criss szerint az elkülönülés nyelvi szempontok szerint indokolható lenne, de ez az iskola főként román tannyelvű lenne, így etnikai alapon különítené el a roma fiatalokat. A civil szervezet leszögezte, hogy egy roma tannyelvű vagy roma és román kétnyelvű iskola létrehozását támogatják.
    

 

A jogvédő szervezet szerint a kezdeményezés célul tűzi ki az iskolaelhagyás arányának csökkentését, a roma gyerekek tanulmányi eredményeinek javítását, valamint a romák szociális helyzetének javítását. A Romani Criss szerint egy ilyen iskola nem oldhatja meg ezeket a súlyos szociális problémákat, és elutasítja, hogy a kormány ezekkel az érvekkel indokolja az iskolaalapítást. 
    

 

Azt is kifogásolják, hogy a román kormány nem bocsátotta társadalmi vitára a tervezetet. Szerintük a váratlan bejelentés azt a célt szolgálja, hogy a kormány elterelje a figyelmet a közélet homlokterébe került Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tervezett magyar kar ügyéről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt