2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Veszélyben a roma integrációs programok
2012. 03. 09. 00:00

A sikeres roma integrációs programokat az uniós források megszűnése után hazai forrásokból fogja fenntartani a kormányzat - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A roma integrációs források felhasználásáról készített számvevőszéki jelentés nem a korrupció miatt írta azt, hogy csak a pénz tíz százaléka ért célba, hanem azért, mert nincs megbízható nyilvántartás arról, hogy valóban romák kapták a támogatásokat - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

"Amikor Brüsszelből jön pénz, akkor mindenki roma, amikor meg a rendőrség jön, akkor senki se lenne szívesen az. Ez már inkább persze inkább a rendőrség enyhe bírálata, de a tisztázatlanság, az etnikai adatgyűjtés hiánya, megalapozatlansága miatt kapunk ilyen csúnya számadatokat" - fogalmazott.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy az uniós források megszűnése után a kormányzat hazai forrásokból fogja fenntartani a sikeres roma integrációs programokat, mint például a Biztos Kezdet Gyerekházakét.


"Itt a szülők bevonása nagyon fontos. A csecsemővel, kisgyerekkel mehet be az anyuka a házakba higiéniát tanulni. A hihetetlen szegénységben és egyébként civilizálatlan körülmények között élő emberekre gondoljunk, akik megtanulják, mi a tisztálkodás, a mosás, a tisztába tétel, hogyan kell nyúlni a gyerekhez, és megismerik a különböző betegségeket. A gyerek és az anya is szocializálódik, és igyekszünk az apukákat is bevonni, így változik a gyermekéhez való viszonya, és érdekelt lesz ebben a fejlődésben" - magyarázta.

Balog Zoltán a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását segítő, tavaly kiírt Iskola-háló pályázati programról is sikerként számolt be.