2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szögi Lajosra és romákra is emlékeznek
2012. 02. 25. 00:00

Egy napon, április 12-én koszorúzzák meg az Olaszliszkán 2006-ban meglincselt Szögi Lajos emlékművét és a tatárszentgyörgyi roma áldozatok sírját a Láso Drom – értesült lapunk.

A jászsági cigány magyarok által életre hívott mozgalom egyik vezetője, Illés Tibor felhívta a figyelmet, a társadalmi megbékélés érdekében van szükség a kettős megemlékezésre, így felhívnak minden roma szervezetet és minden demokratikusan működő parlamenti pártot, hogy képviseltessék magukat az egymást követő két koszorúzáson. Az olaszliszkai megemlékezésen várhatóan részt vesz a Szögi család egyik tagja is. 

Illés Tibor azt mondta, a Láso Drom megalapításában őt és társait az a meggyőződés vezette, hogy nekik, cigány magyaroknak is meg kell bélyegezniük a közülük kikerült bűnözőket. „Elítélésükben, az ellenük való védekezésben az élen kell járnunk” – hangsúlyozta. A mozgalomhoz már számosan csatlakoztak a Jászságban, de a Láso Drom bővítését elősegíteni hivatott aláírásgyűjtést országszerte a koszorúzások után szeretnék megkezdeni. 

Megemlékezett a 2008-2009-ben elkövetett romagyilkosságok áldozatairól tegnap Nagycsécsen az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom is.