HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kártérítés a sterilizált roma nőknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 23    Forrás: Szilvássy József, Pozsony | NOL


Ez a cikk archív

A prágai kabinet emberi jogi tanácsa olyan csehországi roma nők kártalanítását javasolja, akiket 1972 és 1991 között sterilizáltak. Az akaratuk ellen meddővé tett asszonyok akár ezren is lehetnek.

Hirdetmény

Törvényellenesen sterilizált csehországi roma nők kártérítését javasolja legutóbbi határozatában a prágai kabinet emberi jogi tanácsa. Érdeklődésünkre Jan Osúch kormányszóvivő közölte, hogy a miniszterek támogatják az indítványt, a szakértők pedig a törvénytervezetet a jövő év végéig dolgozzák ki.


Elena Goralová, a törvényellenesen sterilizált csehországi nők szerveződésének vezetője megkeresésünkre elmondta: nyolc esztendős küzdelmük újabb részsikerhez vezetett. Két éve az akkori cseh kormány bocsánatot kért a súlyos törvénytelenségek miatt, most pedig végre már a kártérítésről is beszélnek – szögezte le. - Remélhetően ezután már valóban a tettek következnek, mert különben strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk, miként azt már nyolc szlovákiai sorstársunk megtette, akiknek fejenként 3500 eurós fájdalomdíjat ítéltek meg - nyilatkozta Goralová.


A csehországi roma nők törvénytelen sterilizálására 2004-ben a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja hívta fel a figyelmet. Prágában sokáig tagad ták a feltárt tényeket. Áttörést az emberi jogi biztos hivatala hozott, amely három éve elismerte, hogy főleg 1972 és 1991 között, de még 2002-ben is elsősorban a morvaországi Ostraván és Olomoucban akaratuk ellenére, illetve kellő felvilágosítás nélkül tettek meddővé asszonyokat. A számuk akár az ezret is elérheti – közölte Katerina Cervená, a csehországi Emberi Jogok Ligájának jogásza.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt