2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A KIM koszorút helyezett el a tatárszentgyörgyi romagyilkosság áldozatai sírjánál
2012. 02. 23. 00:00

A tatárszentgyörgyi romagyilkosság évfordulója előtti napon a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága koszorút helyezett el az áldozatok, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál

"A tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulójáról minden évben megemlékezünk" - hangsúlyozták a Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár által aláírt közleményben. Mint írták: "három évvel ezelőtt azért kellett meghalnia egy gyermeknek Magyarországon, mert roma gyerek volt". Ezt a tragikus eseményt pedig újabb gyilkosságok követték más falvakban roma származású gyerekek, nők és férfiak ellen - tették hozzá.

 

"Még mielőtt bárki értékesebbnek tekintené az egyik életet a másiknál, kijelentjük, Tatárszentgyörgy, Nagycsécs és Olaszliszka áldozatai ugyanannak a gyűlöletek az áldozatai, és ugyanúgy jár nekik az igazságtétel" - fogalmaztak.  

 

Az áldozatokat meg kell védeni, akár gyermekek, akár idősek, akár bűnösök, akár ártatlanok, akár romák, akár nem romák, akár magyarok, akár nem. A bűnösöket pedig jogállami eszközökkel meg kell büntetni - írta közleményében az államtitkárság.

 

A 2009-es tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság áldozataira csütörtökön roma szervezetek és közéleti személyiségek is megemlékeznek.

 

A romák elleni támadássorozatok ügyében a büntetőper csaknem egy éve, 2011. március 25-én kezdődött. A hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, illetve a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

 

A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

 

Kende Katalin, a Budapest Környéki Törvényszék sajtószóvivője múlt pénteken az MTI-nek azt mondta: arra törekszenek, hogy a romagyilkosságok ügyében még az idén megszülessen az ítélet.