HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog: a mai adófizetők nyugdíja múlhat a romák felzárkóztatásán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2012 Február 21    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

Ha sikerülne a munka világába bekapcsolni a hazai cigányságot, az jót tenne a gazdasági növekedésnek és kiszámíthatóbbá tenné a jövőt - mondta a közigazgatási tárca államtitkára.

Hirdetmény

Mindannyiunk problémája a romák, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi rétegek felzárkóztatása – mondta a 180 percben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A tét az, hogy ki fogja a mai aktív korúak és azok gyerekeinek a nyugdíját fizetni. Ez azon is múlik, hogy „sikerül-e ezt a hamarosan csaknem egymilliós néptömeget bekapcsolni a munka világába, adófizető állampolgárrá tenni legalább egy részüket” – mondta a közigazgatási tárca tisztségviselője. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint ez európai szinten is fontos kérdés, mert ha sikerül megoldást találni a problémára, akkor növekedni fog a gazdaság, biztonságosabb lesz az élet és kevesebb teher lesz azokon, akik ma is tisztességes adófizető állampolgárok.

 

Balog Zoltán szerint a kitűzött célt szolgáló európai romastratégia elsősorban nem pénz, hanem akarat kérdése. Három félen múlik a siker: „akarni kell a politikának, akarni kell magának a cigányságnak is és el kell fogadni és támogatni kell azoknak, akik azt hiszik, ez nem az ő problémájuk, és sajnálják az erre szánt pénzt”.

 

Az államtitkár a magyarországi intézkedések kapcsán hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz év egyik legnagyobb ösztöndíjprogramja hetedik, nyolcadik osztályosok, illetve középfokú szinten harmadik, negyedik évfolyamos gyerekeknek segít abban, hogy valóban elvégezzék az iskolát. „Nem kezeljük külön a cigány gyerekeket és a nem cigány magyar gyerekeket, hanem mindenkit, akik a halmozottan hátrányos helyzetű ugyanazokhoz a lehetőségekhez szeretnénk jutatni.” Hasonló célja van a Start munkaprogramnak is, amely segít bekapcsolódni a munka világába, az arra alkalmas személyeknek pedig pluszképzéssel lehetőséget teremt arra is, hogy a szabad munkaerőpiac irányába elinduljanak. Erre is rendelkezésre áll idén a költségvetésben a pénz – tette hozzá Balog Zoltán.

 

Balog Zoltán, a magyar bizottság elnöke - MTI Fotó: Beliczay László

MTI Fotó: Beliczay László

 

Az államtitkár a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve díjat kapott magyar film, a romák elleni gyilkosságsorozat tragikus eseményei által ihletett Csak a szél kapcsán azt mondta, a Fliegauf Benedek rendező alkotása által feldogozott ügy „politikum, ha akarjuk, ha nem”. Éppen ezért volt fontos, hogy a magyar kormányzat háttéranyagot készített a filmhez, amelyet a fesztivál helyszínén terjesztett. A tájékoztató önkritikus bemutatása volt annak, hogyan reagál a magyar állam és a közvélemény arra, ha ilyen megrázó bűncselekmény történik. „Biztos vagyok benne, hogy minden tisztességes embert megrázott, hogy valakiket csak azért mert a bőrük sötétebb, mint másoké – mondjuk, a többségé – egyszerűen halomra gyilkolnak” – tette hozzá Balog Zoltán.

 

Az államtitkár szerint a közigazgatási tárca által készített, és többek által bírált módon propagált háttéranyag, olyan információkat tartalmazott, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a fesztivál résztvevői, illetve a nézők megértsék, mi is történt Magyarországon – annak ellenére, hogy az ügyben még folyik a tárgyalás és még mindig rengeteg a tisztázatlan szál.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   3698741  | 2012 Február 22 06:57:48 like(0) dislike(0)

Recept

Kell hozni törvényt,hogy a roma diplomásokat foglalkoztatni kell a közigazgatásban,ugyanolyan besorolás mellett,mint akik esetében "apáról-fiúra száll" az állás illetve állami vállalatoknál is legalább a 10%-ot el kell érniük.

Aki igényli az pedig nyelvterületen tanulhatna nyelvet,dolgozhatna.

Felháborító,hogy közfoglalkoztatásba napi 6 órás munkát sem kapnak.Mit lehet tenni? Semmit,járni jár csak nem jut.A munkaügyi központoknak havi szinten jelentést kellene adni,hogy a tárgy hónapban hány embert regisztráltak s azenkívül a kormánytisztviselői fizetésért mit tettek a (munkaügyi)alkalmazottak/regisztráltak szintjén.

Vagy amit már hallottam meg kell valósítani egy rendszerszintű kitörési lehetőséget,mert egyébként a még meg sem született cigány gyerekekről is tudni lehet ,hogy hova jutnak.

A Kormány helyébe lennék megmutatnám,hogy nemcsak arról lehet filmet készíteni,hogy bőrszínünk miatt hova jutunk hanem azt is,hogy mivé válhatunk hazánkban (pozitív gondolkodás mellett).

Az a helyzet,hogy amikor a többségieknek sincs munkájuk,megélhetésük,akkor a cigányok nem jutnak semmihez csak néhányan esetleg a romáknak tervezett programokba.Ha mégis valaki beteszi őket,akkor az a kérdés,hogy került ez ide.

Csakhogy mostmár nagy gond van,mert úgy tűnik a Jobbik hatalomra fog kerülni az emberek kilátástalansága illetve a korrupció miatt.

#1   desert storm  | 2012 Február 21 17:36:05 like(0) dislike(0)

MOST NEM TUDOM KI MIT BESZÉL , A KORMÁNYFŐ AZT PRÉDIKÉLJA TANULJATOK SZAKMÁT , MENJETEK KI , DOLGOZATOK ÉS SZEREZETEK TAPASZTALATOTT ÉS GYERTEK VISSZA . NA HA EZT KÖVETJÜK AKKOR KINT KÜLFÖLDÖN KELL HOGY ADÓZUNK - VAGY NEM , . .. DE BALOG ZOLTÁN TELLJESEN MÁST MOND , MOST HOGY VAN EZ . 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt