2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rasszista hírek Farkas Flóriánék honlapján
2012. 02. 17. 00:00

Még mindig megtalálhatók azok a rasszista cikkek az Országos Roma Önkormányzat honlapján, amelyek a kurucinfo szélsőséges portálról érkeztek a szervezet weblapjára. Magyarázat egyelőre nincs.

A Népszava tegnap fedezte fel azokat az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) honlapján megjelenő írásokat, amelyek forrása a nyíltan rasszista és uszító Kurucinfo nevű portál. Az ÖRO weblapján még mindig olvasható hírekben állatként emlegetik a cigányokat, ráadásul a "cigánybűnözés" szót is gyakran használják.

 

A honlapon nem a tegnapi volt az első eset, hogy szemlézték a Kurucinfot. Korábban két olyan hír is megjelent, amely szintén a rasszista portálról származik. A tegnapi "Tovább ismerkednek a cigókkal a britek: több mint negyven utast fosztottak ki Rostásék a vonaton" című írást ugyan a cikkünk hatására eltávolították, a másik két, szintén rasszista hír továbbra is elérhető. (Itt és itt megnézheti.)


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapján



A tegnapi tudósítás a romákról, mint bandáról ír, majd azt is hozzáteszi, hogy "két nőstényből és négy, 18 és 27 év közötti kanból áll". Az írás zárómondata szerint a brit lapok "nem rejtegetik a cigánybűnözők arcképét".

Lapunk megpróbált magyarázatot találni az esetre az Országos Roma Önkormányzatnál, azonban a szervezetnél azt mondták, hogy "nincs bent az illetékes személy", így nem tudnak nyilatkozni az ügyben. Ennek megfelelően továbbra sem tudni, hogy tudatos szerkesztés eredménye a sajátos lapszemle, vagy meghekkelték az oldalt. 


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapján



Lapunk úgy tudja, a hallgatás nem véletlen: meg nem erősített információk szerint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, fideszes országgyűlési képviselő megtiltotta, hogy a szervezetnél bárki is nyilatkozzon az ügyben. A politikust próbáltuk elérni, telefonját azonban nem vette fel. 

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Országos Roma Önkormányzat komoly identitásválságban van - legalábbis ezt mutatja, hogy az általuk kiadott lap főszerkesztője az a Zárug Péter Farkas, aki korábban a MIÉP egyik tanácsadója, a Pannon Rádiónál pedig az egyik szerkesztő-műsorvezető volt. Az Európai Út nevű lapnak a jobboldali Lovas István is a munkatársa. 

Lapunk úgy tudja, hogy emiatt az Országos Roma Önkormányzaton belül is támadták Farkas Flóriánt, az egyik ülésen pedig személyesen is megkérdezték tőle: hogyan lehetséges, hogy Zárug Péter Farkas és Lovas István pozíciót kapnak a szervezet lapjánál. Farkas Flórián erre nem tudott megnyugtató választ adni - mondta a név nélkül nyilatkozó informátorunk.


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapján




"Cigózás" az Országos Roma Önkormányzat honlapján


A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az Országos Roma Önkormányzat honlapján szó szerint vett át és tett ki egy cikket a kurucinfo.hu portáltól. A NEKI levélben kereste meg a portál üzemeltetőjét és Farkas Flórián elnököt, hogy haladéktalanul intézkedjenek a szóban forgó cikk eltávolítása érdekében.

Mint az nyilván az ORÖ előtt is ismeretes, a kurucinfo.hu portálon rendszeresen jelennek meg a hazai roma kisebbséget sértő, megalázó, velük szemben gyűlöletet keltő megnyilvánulások. A szóban forgó "Tovább ismerkednek a cigókkal a britek: több mint negyven utast fosztottak ki Rostásék a vonaton" című cikk, amelyet a roma portál üzemeltetője/szerkesztője szó szerint vett át a romaellenes kurucinfo.hu-tól, mind tartalmát, mind szóhasználatát tekintve alkalmas arra, hogy a hazánkban élő roma kisebbség tagjaival szembeni előítéleteket és gyűlöletet erősítse, illetve a roma kisebbség tagjaiban megütközést keltsen. 

Érthetetlen, hogyan került át a szöveg a roma önkormányzat honlapjára úgy, hogy aki aztán még a forrásra is kíváncsi, egy kattintással továbbléphessen a kurucinfo-ra. Amennyiben nem arról van csupán szó, hogy a roma önkormányzat esetleg egy jól sikerült hacker támadás áldozata lett volna, bízunk benne, hogy a felelősökkel szemben a megfelelő intézkedéseket megteszi majd az ORÖ vezetősége - írja a NEKI.