HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Rasszista hírek Farkas Flóriánék honlapján

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián, ORÖ, WEB
2012 Február 17    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Még mindig megtalálhatók azok a rasszista cikkek az Országos Roma Önkormányzat honlapján, amelyek a kurucinfo szélsőséges portálról érkeztek a szervezet weblapjára. Magyarázat egyelőre nincs, lapunk úgy tudja, Farkas Flórián megtiltotta, hogy bárki is nyilatkozzon az ügyben.

Hirdetmény

A Népszava tegnap fedezte fel azokat az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) honlapján megjelenő írásokat, amelyek forrása a nyíltan rasszista és uszító Kurucinfo nevű portál. Az ÖRO weblapján még mindig olvasható hírekben állatként emlegetik a cigányokat, ráadásul a "cigánybűnözés" szót is gyakran használják.

 

A honlapon nem a tegnapi volt az első eset, hogy szemlézték a Kurucinfot. Korábban két olyan hír is megjelent, amely szintén a rasszista portálról származik. A tegnapi "Tovább ismerkednek a cigókkal a britek: több mint negyven utast fosztottak ki Rostásék a vonaton" című írást ugyan a cikkünk hatására eltávolították, a másik két, szintén rasszista hír továbbra is elérhető. (Itt és itt megnézheti.)


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapjánA tegnapi tudósítás a romákról, mint bandáról ír, majd azt is hozzáteszi, hogy "két nőstényből és négy, 18 és 27 év közötti kanból áll". Az írás zárómondata szerint a brit lapok "nem rejtegetik a cigánybűnözők arcképét".

Lapunk megpróbált magyarázatot találni az esetre az Országos Roma Önkormányzatnál, azonban a szervezetnél azt mondták, hogy "nincs bent az illetékes személy", így nem tudnak nyilatkozni az ügyben. Ennek megfelelően továbbra sem tudni, hogy tudatos szerkesztés eredménye a sajátos lapszemle, vagy meghekkelték az oldalt. 


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapjánLapunk úgy tudja, a hallgatás nem véletlen: meg nem erősített információk szerint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, fideszes országgyűlési képviselő megtiltotta, hogy a szervezetnél bárki is nyilatkozzon az ügyben. A politikust próbáltuk elérni, telefonját azonban nem vette fel. 

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Országos Roma Önkormányzat komoly identitásválságban van - legalábbis ezt mutatja, hogy az általuk kiadott lap főszerkesztője az a Zárug Péter Farkas, aki korábban a MIÉP egyik tanácsadója, a Pannon Rádiónál pedig az egyik szerkesztő-műsorvezető volt. Az Európai Út nevű lapnak a jobboldali Lovas István is a munkatársa. 

Lapunk úgy tudja, hogy emiatt az Országos Roma Önkormányzaton belül is támadták Farkas Flóriánt, az egyik ülésen pedig személyesen is megkérdezték tőle: hogyan lehetséges, hogy Zárug Péter Farkas és Lovas István pozíciót kapnak a szervezet lapjánál. Farkas Flórián erre nem tudott megnyugtató választ adni - mondta a név nélkül nyilatkozó informátorunk.


Rasszista hírek az Országos Roma Önkormányzat honlapján
"Cigózás" az Országos Roma Önkormányzat honlapján


A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az Országos Roma Önkormányzat honlapján szó szerint vett át és tett ki egy cikket a kurucinfo.hu portáltól. A NEKI levélben kereste meg a portál üzemeltetőjét és Farkas Flórián elnököt, hogy haladéktalanul intézkedjenek a szóban forgó cikk eltávolítása érdekében.

Mint az nyilván az ORÖ előtt is ismeretes, a kurucinfo.hu portálon rendszeresen jelennek meg a hazai roma kisebbséget sértő, megalázó, velük szemben gyűlöletet keltő megnyilvánulások. A szóban forgó "Tovább ismerkednek a cigókkal a britek: több mint negyven utast fosztottak ki Rostásék a vonaton" című cikk, amelyet a roma portál üzemeltetője/szerkesztője szó szerint vett át a romaellenes kurucinfo.hu-tól, mind tartalmát, mind szóhasználatát tekintve alkalmas arra, hogy a hazánkban élő roma kisebbség tagjaival szembeni előítéleteket és gyűlöletet erősítse, illetve a roma kisebbség tagjaiban megütközést keltsen. 

Érthetetlen, hogyan került át a szöveg a roma önkormányzat honlapjára úgy, hogy aki aztán még a forrásra is kíváncsi, egy kattintással továbbléphessen a kurucinfo-ra. Amennyiben nem arról van csupán szó, hogy a roma önkormányzat esetleg egy jól sikerült hacker támadás áldozata lett volna, bízunk benne, hogy a felelősökkel szemben a megfelelő intézkedéseket megteszi majd az ORÖ vezetősége - írja a NEKI.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt