HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kanadából is emlékeznek a romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 15    Forrás: Sosinet,RomNet


Ez a cikk archív

Eddig több mint ötven településről jelezték, hogy részt vesznek abban az akcióban, amelyet a romák elleni, 2008-2009-es sorozatgyilkosság áldozatainak emlékére szerveznek. Az országos megmozdulást, amelyhez Torontóból, New Yorkból és Londonból is csatlakoznak ott élő magyarországi romák, az "Ide tartozunk!" Facebook-csoport szervezői, Setét Jenő, Bari Jutka és Békés Bence indították el.

Hirdetmény

„Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata – írják az »Ide tartozunk!« Facebook-oldalán. – Ez a dátum örökre szégyenfoltja marad a magyar történelemnek. Úgy gondoljuk, emlékeztetnünk kell, hogy a rasszizmus határozott, közös társadalmi elutasítása mindenki felelőssége, ennek hiánya pedig tragikus eseményekhez vezet. Emlékeztetnünk kell, hogy a szolidaritás a normális társadalmi magatartás, és ez lehet a gátja a hasonló események megelőzésének, elkerülésének.”
Ezért mindenkit várnak a gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésre, budapesti, VIII. kerületi Mátyás térre, 2012. február 23-án 17 órára.

 

A szervezők arra kérik vidéki barátaikat, a roma közösségi szervezetek vezetőit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és saját településükön ugyanebben az időpontban szervezzenek megemlékezést.

 

Az akciót elindító csoport célja, hogy minél több település roma és nem roma közössége csatlakozzon. Ehhez elég annyi, ha néhányan összejönnek egy-egy településen, és gyertyát gyújtanak, akár az önkormányzat, akár a templom előtt, vagy a helyi cigány telep közepén – írják a kezdeményezők. A megemlékezés helyszínén készült fotókat, videókat várják az Ide tartozunk! Facebook-oldalán.

 

A megemlékezés az összefogásról szól, az együttműködésről – mondják a kezdeményezők –, „ez közös ügy és nem pártrendezvény”. A szervezőkhöz csatlakozott egy 13 éves fiú, Bogdán Ricsi is, aki vállalta, hogy lakhelyén, Angliában megszervezi az ottani megemlékezést. Elindult már a munka Torontóban és New Yorkban is, ahol roma aktivisták gyűjtik a résztvevőket február 23-ra.

 

A magyarországi cigányság mártírjai:

Nagy Tiborné élt 40 évet – Nagycsécs

Nagy József élt 43 évet – Nagycsécs

Csorba Róbert élt 27 évet – Tatárszentgyörgy

Csorba Robika élt 5 évet

Kóka Jenő élt 54 évet – Tiszalök

Balogh Mária élt 45 évet – Kisléta

 

Rájuk emlékezzünk, és az öt súlyos sérültre, akik maradandó testi fogyatékosságot, örökké fájó és begyógyíthatatlan sebeket kaptak!

 

A felhívás

 

Tatárszentgyörgyön, 2009. február 23. hajnalán a 4. éves Csorba Robikát és édesapját, Csorba Róbertet, származásuk miatt brutálisan meggyilkolták. Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata. Ez a dátum mindörökre szégyenfoltja marad a magyar történelemnek. Úgy gondoljuk, emlékeztetnünk kell, hogy a rasszizmus határozott, közös, társadalmi elutasítása mindenki felelőssége, ennek hiánya pedig, tragikus eseményekhez vezet. Emlékeztetnünk kell, hogy a szolidaritás a normális társadalmi magatartás és ez lehet a gátja a hasonló események megelőzésének, elkerülésének. Ezért Téged is várunk gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésünkre, 2012. február 23.-án, amelynek helyszíne a Budapest, VIII. kerület Mátyás tér, 17 órai kezdettel!

 

Arra kérjük vidéki barátainkat, roma közösségi-szervezeti vezetőket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz és saját településükön ugyan ebben az időpontban szervezzenek megemlékezést!

 

Romák elleni támadások Magyarországon 2008-2009-ben
Az MTI-Sajtóadatbank és az origo.hu összeállítása az elmúlt két évben történt és ismertté vált, magyarországi romákat ért súlyos – esetenként halált is okozó – támadásokról:

2008. július 21. – A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. szeptember 5. -  Nyíradonyban lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de nem sérült meg senki.

2008. szeptember 29. – A Heves megyei Tarnabodon ismét Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek romák házaira.

2008. november 3. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. december 15. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22. – Tatárszentgyörgyön éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. április 22. – Tiszalökön este lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

2009. augusztus 3. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán kora hajnalban fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt