HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megduplázódott a Kanadában menedékjogot kereső magyarok száma

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 13    Forrás: atv.hu


Ez a cikk archív

Csaknem megduplázódott 2011-ben a Kanadában menedéket kereső magyarok száma - írta vasárnapi internetes kiadásában a The Vancouver Sun.

Hirdetmény

Tavaly 4409 magyar folyamodott menekültstátuszért, szemben a 2010-es 2300-zal - írta a lap az ottawai központú Postmedia News médiaügynökséget idézve. 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok. A menedékkérők többsége feltehetően roma.

"Nem kérünk a bűnözőikből"

Közben magyarokhoz kötődik Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügye, melyben a közelmúltban vallotta bűnösnek magát Kolompár Gizella. A 43 éves asszonyt a bíróság két éves börtönbüntetésre ítélte az eddigi 8 hónapos előzetes letartóztatáson felül. Az együttműködésért cserében a hatóság ejtette az ellene emelt további vádakat, köztük a csalást. A bíróság ezen felül úgy ítélte, hogy az illegálisan felvett szociális juttatásokat vissza kell fizetnie mintegy 14.000 kanadai dollár értékben. A szintén 43 éves élettársát, Domotor Lajost januárban ítélte a bíróság tíz és fél hónapos börtönbüntetésre. A kiterjedt roma család által alkotott bűnszervezet többi tagja ellen is indult eljárás.

Kolompár Gizella első áldozatát Párizsba csábította egy romantikus vakáció ígéretével, majd arra kényszerítette, hogy Kanadába menjen vele, ahol rabszolgaként tartotta fogva pincéjében. A következő három áldozatot mások csábították a Hamilton nevű kanadai városba, de ott már Kolompár és élettársa, Domotor tartotta őket fogva.  Az áldozatok moslékot kaptak enni, irataikat elkobozták és arra kényszerítették őket, hogy menedékjogot és szociális juttatásokat igényeljenek, melyeket elkoboztak tőlük. 

Mind Kolompár, mind Domotor szerepel a magyar bűnügyi nyilvántartásban és körözést is adtak ki rájuk, mégis a határátlépéseik során nem szerepeltek a rendszerben, és a magyarországi szervek csak a múlt hónapban szolgáltattak adatot a kanadai hatóságnak a Kanadai Bevándorlási Hivatal jelentése szerint. Kolompárt korábban már elítélték lopásért Magyarországon, uzsora és csalás miatt pedig körözés van ellene érvényben. A lebuktatott bűnszervezet több tagját is körözik Magyarországon.

Kolompár 2008 novemberében érkezett a Toronto közeli városba, élettársa májusban követte. A pár kereste fel az áldozatokat, ígért nekik menedéket, gondoskodott az utazásukról, majd tartották őket embertelen körülmények között fogva. A házaspár büntetését lerövidíthetik, de szabadon bocsátásuk után azonnal hazatoloncolják őket.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Kanadában, sokan követelik a kormánytól, hogy szigorítson a menekültjog megadásának folyamatán. Tony Skarca kanadai ügyész szerint „még, ha a világ legkisebb része is határozza csak el, hogy Kanadában kér menekült-státuszt, akkor is tönkremenne az országunk”. 

A bűnszövetkezet ellen folytatott vizsgálat során derült fény arra is, hogy Nemes Viktória, egy 45 éves nő is illetéktelenül vett fel támogatást. Nemes 2008 decemberében érkezett Hamiltonba, és hamarosan félrevezette a hatóságokat, amikor azt állította, hogy elvált férjétől és egyedül neveli gyermekét, ezzel mintegy 50.000 dollár támogatást vett fel összesen az elmúlt években. 

Skarca az ügy nyomán felelősségre vonta a magyar igazságszolgáltatást, amely lehetővé tette Nemesnek, hogy miután elítélték öt bűncselekmény miatt, hazaengedték és Nemes ezt kihasználva megszökött, menekültjogot kért roma származása miatt és amikor a kanadai határszolgálat leellenőrizte személyét, semmilyen elfogatóparancs nem jelent meg a rendszerben. Csak Kanadába érkezése után mintegy 18 hónappal értesítette Magyarország a kanadai hatóságokat. Az üggyel kapcsolatban az ügyész azt mondta: „Undorító, megdöbbentő és megrázó! Nincs szó, amivel le lehetne írni” majd azt üzente Magyarországnak: „Nem kérünk a bűnözőikből!”.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt