HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Cigány piócák a Fehér Szlovákiában"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 08    Forrás: nol.hu


Ez a cikk archív

Északi szomszédunknál durvul a kampány a március 10-ére kiírt parlamenti választások előtt. Több párt is romákat sértegető vagy legalábbis kétértelmű jelszavakkal keresi a választók kegyeit.

Hirdetmény

Múlt hónap végén a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) óriásplakátjai váltottak ki megrökönyödést, amelyeken a Fehér Szlovákiáért szállnak síkra. Politológusok és emberjogi aktivisták szerint ennek a jelszónak mostanság már legalább két értelme van, s egyre gyakrabban tűzik zászlajukra a bőrfejűek és más idegengyűlölők, ezért sem szerencsés a felirat. Ján Figel, a KDH elnöke azonban más véleményen van: – A fehér a tisztaság és az átláhatóság jelképe, s kampányunkban azt az üzenetünket hangsúlyozzuk, hogy a sok korrupciós botrány után tiszta kezű politikusok kellenek a szlovák nagypolitikába is – szögezte le.

 

Ezen a héten a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hirdetései jelentek meg, amelyeken a „Meddig fogjuk még a cigányokat eltartani? Változtassunk ezen!“ – szöveg olvasható, a honlapjukon pedig az, hogy „a cigányok az adófizetők piócái“. Tegnap Frantisek Tanko, a Szlovákiai Roma Unió elnöke a rasszista jelszavak miatt feljelentést tett, egyúttal pedig felszólította a pártelnököt, hogy azonnal távolítsa el a gyűlöletet keltő óriásplakátokat. Ján Slota röviddel ezután sajtótájékoztatóján közölte, hogy erre nem hajlandó, mert a tisztességes, munkából élő romákkal semmi baja, de a többségük képtelen beilleszkedni a társadalomba. – A szlovákok legalább kilencven százalékának ugyanaz a véleménye, mint nekem – tette hozzá a pártvezér.

 

A Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) több jelöltje is azzal kampányol a Facebookon, hogy a munkakerülő cigányoktól meg kell vonni a gyermekgondozási segélyt. Pavel Haulik érdeklődésünkre kifejtette, hogy elsősorban azok a pártok kapaszkodnak szinte utolsó szalmaszálként a romaellenes jelszavakba, amelyek támogatottsága az öt százalékos parlamenti küszöb körül ingadozik, ezért a bizonytalan és a nacionalista választókkal szeretnék gyarapítani a táborukat, mert a romakérdés még mindig indulatokat gerjeszt – vélekedett a neves szlovák szociológus.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt