HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ORFK alaptalannak tartja a cigányszervezet aggodalmait

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 02    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ (ERCC) aggodalmai, amelyeket a rendőrség egyik utasításával kapcsolatban fogalmazott meg a szervezet.

Hirdetmény

Az ORFK szóvivői irodája ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a roma jogi központ levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez és Hatala József országos rendőrfőkapitányhoz, aggodalmát fejezve ki az ORFK „multikulturális környezetben végrehajtott” rendőri intézkedésekről szóló utasítása miatt.

A rendőrség közleménye szerint a jogvédő szervezet figyelmen kívül hagyta a rendőrség törekvését, amely kizárja a sztereotípiák és a diszkrimináció kialakulásának még a lehetőségét is. Hatala József ugyanakkor elismerésként kezeli, hogy az ERCC ügyvezetője üdvözölte a rendőrség abbéli szándékát, hogy konstruktívan tevékenykedjen a multikulturális környezetben.


Félreértés

Mint hangsúlyozták, Hatala József szerint az ERCC aggodalmai félreértésen alapulnak, és szeretné eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek szerint az utasítás bármely kisebbségi csoportra nézve negatív vagy hátrányos intézkedéseket határozna meg. Ezért intézkedett, hogy a jogvédő szervezet érdemben tehessen észrevételeket az utasítással kapcsolatban.

A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERCC) az MTI-hez kedden eljuttatott, a központ ügyvezető igazgatója, Dezideriu Gergely által szignált levélben a december 30-án közzétett utasítással kapcsolatban azt írta, bár üdvözlik a rendőrség szándékát, hogy „konstruktívan tevékenykedjen multikulturális környezetben”, az utasítás néhány szempontja nem világos, és attól tartanak, ez sztereotípiákhoz és diszkriminációhoz vezethet.

Az ERCC attól tart, hogy az utasításban használt nyelvezet egy része nem erősíti a rendőrség és a roma közösségek együttműködését, hanem mélyítheti a romákkal szembeni előítéletet, és tápot ad a bizalmatlanságnak.


Példa


Példaként említik, hogy a főkapitányi utasítás eltérő magatartási normákkal és értékekkel rendelkező csoportokra utal, amelyeket a többség „deviánsnak” tekint. Az utasítás arra kéri a rendőröket, hogy „figyeljenek” a más, eltérő kulturális hátterű közösségekre és kövessék nyomon a többség és az eltérő kulturális hátterű közösségek viszonyának alakulását; mivel a nyomon követés, „monitorozás” módját nem határozzák meg, ez a romák zaklatásához vezethet – írta a központ ügyvezető igazgatója.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt