HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult az ERJK

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigányok, kisebbségek
2012 Január 31    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Pintér Sándor belügyminiszterhez és Hatala József országos rendőrfőkapitányhoz fordult az Európai Roma Jogi Központ, a levélben aggodalmát fejezte ki az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a multikulturális környezetben végrehajtott rendőri intézkedésekről szóló utasítása miatt.

Hirdetmény

A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERCC) az MTI-hez kedden eljuttatott, a központ  ügyvezető igazgatója, Dezideriu Gergely által szignált levélben a december 30-án közzétett utasítással kapcsolatban azt írta, bár üdvözlik a rendőrség szándékát, hogy "konstruktívan tevékenykedjen multikulturális környezetben", az utasítás néhány szempontja nem világos, és attól tartanak, ez sztereotípiákhoz és diszkriminációhoz vezethet.

 

A dokumentum - mutat rá a jogvédő intézmény - ugyan multikulturális környezetről beszél, de implicit módon a romákat, a legnagyobb magyarországi kisebbséget célozza meg. Az ERCC attól tart, hogy az utasításban használt nyelvezet egy része nem erősíti a rendőrség és a roma közösségek együttműködését, hanem mélyítheti a romákkal szembeni előítéletet és tápot ad a bizalmatlanságnak.

 

Példaként említik, hogy a főkapitányi utasítás eltérő magatartási normákkal és értékekkel rendelkező csoportokra utal, amelyeket a többség "deviánsnak" tekint. Az utasítás arra kéri a rendőröket, hogy "figyeljenek" a más eltérő kulturális hátterű közösségekre és kövessék nyomon a többség és az eltérő kulturális hátterű közösségek viszonyának alakulását; mivel a nyomon követés, "monitorozás" módját nem határozzák meg, ez a romák zaklatásához vezethet - írják.

 

Az ERCC véleménye szerint a monitorozás sértheti a  magyar alaptörvényben garantált egyéni jogokat, beleértve a magánélethez és a családi élethez, az otthonhoz és a jó hírnévhez fűződő jogot. Az új előírások ellentétesek lehetnek az egyenlő bánásmód elvével - mutatnak rá.

 

Hangsúlyozzák, hogy a magyarországi roma közösségek és a rendőrség viszonya "különös érzékenységet" kíván. Emlékeztetnek, hogy a központ 2008 januárja és a 2011 júliusa között több mint 50, romák és /vagy tulajdonuk ellen elkövetett  támadást figyelt meg Magyarországon.

 

Levelében az Európai Roma Jogi Központ javasolja egyebek között, hogy az országos rendőrfőkapitány módosítsa az említett utasítást, tisztázva az utalásokat a "deviáns" és "eltérő magatartási normákra", továbbá - mint írják - tisztázza a "figyeljen" a rendőrség csoportokra kifejezést és gondoskodjon arról, hogy ez ne sértse meg a roma közösségek jogait. Javasolják továbbá, hogy a belügyminiszter kövesse nyomon az utasítás gyakorlatba történő átültetését, hogy garantált legyen: a megvalósításánál teljes mértékben tiszteletben tartják valamennyi közösség emberi jogait.

 

A múlt év december 30-án a Magyar Közlöny mellékleteként megjelent Hivatalos Értesítőben Hatala József "a hivatalos állomány felkészültségének elősegítése, a multikulturális környezetben élők megismerése és megértése, a bűnmegelőzés erősítése, valamint a kölcsönös segítségnyújtás érdekében" kiadott utasításában többi között úgy fogalmaz: a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok vezetői a rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzatok közötti együttműködésről, kapcsolattartásról szóló ORFK-utasításban kisebbségi összekötő szerepkörre kijelölt személyt, illetve munkacsoportot bíznak meg.

 

A kisebbségi összekötők felveszik a kapcsolatot "a többségitől eltérő kulturális jegyekkel, magatartási-viselkedési mintákkal, értékrenddel jellemezhető, etnikai, vallási vagy egyéb csoportok, közösségek (...) vezetőivel vagy az adott eltérő kultúrájú közösség képviseletére alkalmas személlyel."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt