2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult az ERJK
2012. 01. 31. 00:00

Pintér Sándor belügyminiszterhez és Hatala József országos rendőrfőkapitányhoz fordult az Európai Roma Jogi Központ.

A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERCC) az MTI-hez kedden eljuttatott, a központ  ügyvezető igazgatója, Dezideriu Gergely által szignált levélben a december 30-án közzétett utasítással kapcsolatban azt írta, bár üdvözlik a rendőrség szándékát, hogy "konstruktívan tevékenykedjen multikulturális környezetben", az utasítás néhány szempontja nem világos, és attól tartanak, ez sztereotípiákhoz és diszkriminációhoz vezethet.

 

A dokumentum - mutat rá a jogvédő intézmény - ugyan multikulturális környezetről beszél, de implicit módon a romákat, a legnagyobb magyarországi kisebbséget célozza meg. Az ERCC attól tart, hogy az utasításban használt nyelvezet egy része nem erősíti a rendőrség és a roma közösségek együttműködését, hanem mélyítheti a romákkal szembeni előítéletet és tápot ad a bizalmatlanságnak.

 

Példaként említik, hogy a főkapitányi utasítás eltérő magatartási normákkal és értékekkel rendelkező csoportokra utal, amelyeket a többség "deviánsnak" tekint. Az utasítás arra kéri a rendőröket, hogy "figyeljenek" a más eltérő kulturális hátterű közösségekre és kövessék nyomon a többség és az eltérő kulturális hátterű közösségek viszonyának alakulását; mivel a nyomon követés, "monitorozás" módját nem határozzák meg, ez a romák zaklatásához vezethet - írják.

 

Az ERCC véleménye szerint a monitorozás sértheti a  magyar alaptörvényben garantált egyéni jogokat, beleértve a magánélethez és a családi élethez, az otthonhoz és a jó hírnévhez fűződő jogot. Az új előírások ellentétesek lehetnek az egyenlő bánásmód elvével - mutatnak rá.

 

Hangsúlyozzák, hogy a magyarországi roma közösségek és a rendőrség viszonya "különös érzékenységet" kíván. Emlékeztetnek, hogy a központ 2008 januárja és a 2011 júliusa között több mint 50, romák és /vagy tulajdonuk ellen elkövetett  támadást figyelt meg Magyarországon.

 

Levelében az Európai Roma Jogi Központ javasolja egyebek között, hogy az országos rendőrfőkapitány módosítsa az említett utasítást, tisztázva az utalásokat a "deviáns" és "eltérő magatartási normákra", továbbá - mint írják - tisztázza a "figyeljen" a rendőrség csoportokra kifejezést és gondoskodjon arról, hogy ez ne sértse meg a roma közösségek jogait. Javasolják továbbá, hogy a belügyminiszter kövesse nyomon az utasítás gyakorlatba történő átültetését, hogy garantált legyen: a megvalósításánál teljes mértékben tiszteletben tartják valamennyi közösség emberi jogait.

 

A múlt év december 30-án a Magyar Közlöny mellékleteként megjelent Hivatalos Értesítőben Hatala József "a hivatalos állomány felkészültségének elősegítése, a multikulturális környezetben élők megismerése és megértése, a bűnmegelőzés erősítése, valamint a kölcsönös segítségnyújtás érdekében" kiadott utasításában többi között úgy fogalmaz: a megyei (budapesti) rendőr-főkapitányságok vezetői a rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzatok közötti együttműködésről, kapcsolattartásról szóló ORFK-utasításban kisebbségi összekötő szerepkörre kijelölt személyt, illetve munkacsoportot bíznak meg.

 

A kisebbségi összekötők felveszik a kapcsolatot "a többségitől eltérő kulturális jegyekkel, magatartási-viselkedési mintákkal, értékrenddel jellemezhető, etnikai, vallási vagy egyéb csoportok, közösségek (...) vezetőivel vagy az adott eltérő kultúrájú közösség képviseletére alkalmas személlyel."