2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kosztics és Várnai szerint is egyre sötétebb a cigányok helyzete Baranyában
2012. 01. 30. 00:00

Várnai Márton szerint 2007 óta „folyamatosan csökkennek azok a támogatási eszközök, a munkaügyi támogatások, amik főleg a romákat érintették," amit óriási, de pártoktól független problémának tart.

Bár a laikus szemlélő úgy vélné, elkezdődött megyénkben a helyi cigányság felzárkóztatása (például iskolákat reformálnak meg, Vajszlón és Komlón pedig - négyszáz milliós beruházás keretében - lakásokat újítanak fel számukra) a térség romáinak helyzetét legjobban ismerő két zászlóvivő, dr. Kosztics István és Várnai Márton soha nem látta még ilyen sötétnek saját etnikuma helyzetét. Külön-külön beszélgettünk a nem éppen egy tányérból cseresznyéző roma közéleti személyiségekkel, akik most szinte mindenben egyetértettek. 


Arra voltunk kíváncsiak, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke, dr. Kosztics István és Várnai Márton, a Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke a kormányváltást követően lát-e valamiféle változást a cigányok baranyai helyzetét illetően?


Várnai Márton szerint 2007 óta „folyamatosan csökkennek azok a támogatási eszközök, a munkaügyi támogatások, amik főleg a romákat érintették," amit óriási, de pártoktól független problémának tart.


- Semmilyen kormányzathoz nem kötöm a helyzetet, de ilyen rossz szituáció még nem állt fenn a magyarországi romák körében, mint 2012-ben, gazdasági és politikai értelemben is. Amíg szabad nyíltan cigányozni, és amíg még a diplomás romáknak sincs munkájuk, nagyon sötét lesz a helyzet - fogalmazott.


- Függetleníteni lehet a pártoktól, hogy a cigányság helyzete egyre romló tendenciát mutat - ezt már dr. Kosztics István szögezte le. Szerinte már a Horn-kormány is fontosnak tartotta a roma stratégiát, ennek ellenére akkor sem történt semmi változás, ahogy véleménye szerint most sem fog.


- A stratégia is csak annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle - mondja.


Pontosan ugyanezeket a szavakat használta Várnai Márton a vajszlói és komlói fejlesztésekre reagálva.


- Ezek lényege, hogy a telepszerű roma lakókörnyezeteket megszüntessék. Fontosak az ilyen kezdeményezések, de komplexen kellene mindezt végrehajtani. Hiába építenek lakásokat, ha nincs mellette munka, pénz nélkül ugyanis hamar feléljük azt, amink van. Hogy a program hogyan zajlik majd, még nem tudjuk. Ugyanez a helyzet az új köznevelési törvénnyel is. Szerintem nem rossz, sok lehetőséget látok benne. Ennek ellenére ettől még nem feltétlenül lesz jobb a romák helyzete, mivel minden program csak annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Kivárunk.


Dr. Kosztics szerint sem csupán a lakhatás problémáját kell orvosolni, ő az összefogást sürgeti. Azt mondja, nem fölülről lefelé kell az együttműködést színlelni, partneri viszonyba lenne érdemes kerülni inkább. Az alulról induló kezdeményezések meghallgatása elengedhetetlen, tette hozzá, meglátása szerint viszont "a politikusok semmit nem tesznek az ügy előremozdításának érdekében".


- Nemrég megjelent egy statisztika az egyik országos lapban, amely azt taglalta, tavaly hány politikus nem szólalt fel a parlamentben. Köztük volt valaki, aki tényleg tehetne a cigányságért: Farkas Flórián. Egyetlen egyszer sem szólalt fel, még akkor sem, mikor a Jobbik a cigányokat szidta. Amíg a pártok és nem a cigányság ültet valakit a parlamentbe, nem fog történni semmi...