HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kosztics és Várnai szerint is egyre sötétebb a cigányok helyzete Baranyában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 30    Forrás: pecsiujsag.hu


Ez a cikk archív

dr. Kosztics István és Várnai Márton soha nem látta még ilyen sötétnek saját etnikuma helyzetét. Várnai Márton szerint 2007 óta „folyamatosan csökkennek azok a támogatási eszközök, a munkaügyi támogatások, amik főleg a romákat érintették," amit óriási, de pártoktól független problémának tart.

Hirdetmény

Bár a laikus szemlélő úgy vélné, elkezdődött megyénkben a helyi cigányság felzárkóztatása (például iskolákat reformálnak meg, Vajszlón és Komlón pedig - négyszáz milliós beruházás keretében - lakásokat újítanak fel számukra) a térség romáinak helyzetét legjobban ismerő két zászlóvivő, dr. Kosztics István és Várnai Márton soha nem látta még ilyen sötétnek saját etnikuma helyzetét. Külön-külön beszélgettünk a nem éppen egy tányérból cseresznyéző roma közéleti személyiségekkel, akik most szinte mindenben egyetértettek. 


Arra voltunk kíváncsiak, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke, dr. Kosztics István és Várnai Márton, a Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke a kormányváltást követően lát-e valamiféle változást a cigányok baranyai helyzetét illetően?


Várnai Márton szerint 2007 óta „folyamatosan csökkennek azok a támogatási eszközök, a munkaügyi támogatások, amik főleg a romákat érintették," amit óriási, de pártoktól független problémának tart.


- Semmilyen kormányzathoz nem kötöm a helyzetet, de ilyen rossz szituáció még nem állt fenn a magyarországi romák körében, mint 2012-ben, gazdasági és politikai értelemben is. Amíg szabad nyíltan cigányozni, és amíg még a diplomás romáknak sincs munkájuk, nagyon sötét lesz a helyzet - fogalmazott.


- Függetleníteni lehet a pártoktól, hogy a cigányság helyzete egyre romló tendenciát mutat - ezt már dr. Kosztics István szögezte le. Szerinte már a Horn-kormány is fontosnak tartotta a roma stratégiát, ennek ellenére akkor sem történt semmi változás, ahogy véleménye szerint most sem fog.


- A stratégia is csak annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle - mondja.


Pontosan ugyanezeket a szavakat használta Várnai Márton a vajszlói és komlói fejlesztésekre reagálva.


- Ezek lényege, hogy a telepszerű roma lakókörnyezeteket megszüntessék. Fontosak az ilyen kezdeményezések, de komplexen kellene mindezt végrehajtani. Hiába építenek lakásokat, ha nincs mellette munka, pénz nélkül ugyanis hamar feléljük azt, amink van. Hogy a program hogyan zajlik majd, még nem tudjuk. Ugyanez a helyzet az új köznevelési törvénnyel is. Szerintem nem rossz, sok lehetőséget látok benne. Ennek ellenére ettől még nem feltétlenül lesz jobb a romák helyzete, mivel minden program csak annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Kivárunk.


Dr. Kosztics szerint sem csupán a lakhatás problémáját kell orvosolni, ő az összefogást sürgeti. Azt mondja, nem fölülről lefelé kell az együttműködést színlelni, partneri viszonyba lenne érdemes kerülni inkább. Az alulról induló kezdeményezések meghallgatása elengedhetetlen, tette hozzá, meglátása szerint viszont "a politikusok semmit nem tesznek az ügy előremozdításának érdekében".


- Nemrég megjelent egy statisztika az egyik országos lapban, amely azt taglalta, tavaly hány politikus nem szólalt fel a parlamentben. Köztük volt valaki, aki tényleg tehetne a cigányságért: Farkas Flórián. Egyetlen egyszer sem szólalt fel, még akkor sem, mikor a Jobbik a cigányokat szidta. Amíg a pártok és nem a cigányság ültet valakit a parlamentbe, nem fog történni semmi...Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Mantai  | 2012 Január 31 14:16:51 like(0) dislike(0)

Várnai éppen a fidesznél van, de előtte persze vérig mszp-s volt. Már egyébként kanyarodik ismét balra. De nála nem meglepő. Kezd kritizálni. !!!!!!!Ő már csak ilyen. Őt ne kritizáljátok, mert arra ideges lesz.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt