2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Guardian: Félnek a romák Gyöngyöspatán
2012. 01. 27. 00:00

Szegény, bántalmazott és másodosztályú: fél a roma egy magyar faluban címmel közölt riportot péntek délután a Guardian.

A riportban többek között arról írtak, hogy miután tavaly márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Véderő megérkezett a faluba, rendszeresen zaklatták a helyi romákat, háborús indulókat énekelve masíroztak az utcán, és "mocskos kibaszott cigányok" felkiáltásokkal dörömböltek a házuk ajtaján.


Az írásban azt is megemlítik, hogy Magyarországon 400 ezer és 800 ezer közé tehető a romák száma, és Setét Jenő roma aktivista szerint 70-80 százalékuk munkanélküli, így ők állnak a szélsőjobboldal támadásainak középpontjában. Vona Gábor, a 12 százalékot elérő Jobbik elnöke is országszerte csendőrséget szeretne felállítani, olvasható a cikkben.

 

 

Helen Pidd arról is írt, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában illegálisan különítik el a cigányokat: a felsőbb szinteken tanulnak a nem roma származású diákok, akik elektronikus táblán tanulnak, az alsóbb szinteken pedig rosszabb higiéniai körülmények között oktatják a cigányokat, akik nem vehetnek részt az iskolai úszáson, ráadásul a számítógépeket is csak több évvel a nem romák után kezdhetik el használni.



A riport azzal zárul, hogy egyes romák azt állítják, hogy munkatáborokhoz hasonlító közmunkaprogramban kell részt venniük, amihez fogható a náci rezsim óta nem volt.