HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Néhány roma jól mutat a választási listán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  választás, szlovákia
2012 Január 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A szlovákiai pártok egy része választási listáin a romáknak is helyet biztosított. Helyi elemzők azt állítják, hogy elsősorban szavazatszerzésről van szó, s a pártokat a romák igazából nem érdeklik.

Hirdetmény

"A legtöbb párt listáján akad pár jelölt, aki a cigányság érdekeit hivatott képviselni. Mivel nincsenek befutó helyeken, inkább csak a szavazatszerzésben tudják segíteni a pártokat" - írja csütörtöki összeállításában az Új Szó napilap.


Rámutat: A parlamenti választások előtt a pártlistákon mindig akad néhány roma jelölt. A mintegy 400 ezer fős szlovákiai roma népesség szavazótáborként nem egységes, a roma pártok általában a bejutási küszöb közelébe sem kerülnek.

"Túl sokan vannak a romák ahhoz, hogy a pártok ignorálhassák őket a kampányban" - hívta fel a lapban a figyelmet Rastislav Pivoň romológus, aki szerint "a pártokat valójában nem érdeklik a romák problémái".

A Híd magyar-szlovák párt listáján hét roma indul, a legelőkelőbb helyen (29.) Ingrid Kosová független romajogi aktivista. Janette Maziniová (86.) szintén e területen tevékenykedik. Stanislav Vospálek (67.), Radoslav Ščuka (89.) és Viliam Rigo (polgármester, 91.) mellett még Ernest Lakatost (129.) és Danis Ildikót (130.) találjuk Bugár Béla pártja mögött.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) listáján az 52., 53. és 54. helyen találjuk a független roma aktivistákat: Jozef Červenákot, Rigó Jánost és Ravasz József romológust, végül pedig Babindák Istvánt a 76. helyen.

A roma szavazatok „bebiztosítása” Pivoň tapasztalatai szerint úgy történik, hogy egy-egy romatelep vezetője megmutatja a pártnak a lakosok névjegyzékét (amely gyakran nem is valós), és pénzösszeg fejében garantálja, hogy a lakosok az illető pártra szavaznak majd.

Érdekességként az Új Szó megemlíti, hogy dalban mondja el a választásokkal kapcsolatos véleményét az MKP egyik roma nemzetiségű tagja. Az interneten a múlt hét végén kezdett el terjedni a Magyar roma, magyar párt, cigányzene sosem árt című dal, amely azt hirdeti, hogy az MKP számára, „a 24-esre kell szavazni”. A párt sajtóosztálya szerint az egyik tag így kíván hozzájárulni Berényi Józsefék sikeréhez.


„Nem mi kértük fel, önként ajánlkozott. Annyit tudunk róla, hogy Misinek hívják” – mondta a lapnak Fiala Ilona szóvivő.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt