HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma hallgatók a jogi, orvosi karokon is

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 23    Forrás: infovilag.hu


Ez a cikk archív

A felsőoktatási tanévkezdés kapcsán a Romaversitas – a roma egyetemisták anyagi és közösségi támogatási programja – reprezentatív összeállítást készített a felsőoktatásban tanuló roma fiatalok szakpreferenciáiról. A felmérésből kiderült: a romák már nem csak szociális munkásként diplomáznak.

Hirdetmény

A cigány kultúrában – sokszor a tárgyi feltételek hiánya miatt – a gyermekek szocializációját az érzelmi és közösségi ingerek gazdagsága jellemzi. A szociális és emocionális tőke nyitottságot, szociális érzékenységet, együttműködést fejleszt ki a gyermekekben. Ennek következtében a felsőoktatásban mindig is magas volt a társadalomtudományok iránti érdeklődés a roma hallgatóknál. Körükben ennek köszönhetően korábban elsősorban a romológia-, szociológia-, szociálpolitika- és a szociálismunkás-szak volt népszerű.

 

Mára azonban átalakult, és színesedett a kép. A fenti szakok mellett az utóbbi időben megjelentek a roma jogászok, közgazdászok, orvosok és a mérnökök is. A Romaversitas  felméréséből kiderült: a romák körében az utóbbi időben a legnépszerűbb szak a jogász, ezt követi az orvosi kar.

 

Megjelentek a roma hallgatók a marketing, az igazgatásszervezés, az alkalmazott közgazdaságtan, a médiatudomány szakokon, és népszerű a tanító szak is. Emellett építész, design menedzser és programozó matematikus hallgatója is van az alapítványnak. Külön érdekesség, hogy a Romaversitas az első PhD-hallgatójáról is beszámolhat, ő az összehasonlító irodalomtudomány területén dolgozik. A kultúra további fontos értékei, például a művészetek iránti érzékenység és fogékonyság, a zenei, előadóművészi pályára is eljutatta a szerencsésebbeket már korábban is. Jelenleg fagott-, fuvola-, hegedű- és klasszikusgitár-szakon tanulnak a Romaversitas művészhallgatói.

 

Tíz évvel ezelőtt a diplomás romáknak csupán harmada tette meg az egyenes ívű iskolai pályafutást (azaz jutott be még az érettségi évében felsőoktatási intézménybe); ma ez az arány jóval kedvezőbb: a tanulók döntő hányada kiesés nélkül folytatja felsőfokú tanulmányait.

 

A főiskola, egyetem új követelményeihez való alkalmazkodás belső feszültségek és konfliktusok árán történik, a cigány hallgatók ekkor élik meg igazán a kultúraütközést, másságuk és identitásuk válságát. Ez csak akkor oldódik, ha olyan kapcsolatokra és barátságra, vagy támogatóra, mentorra találnak, aki megerősíti és átsegíti őket a váltás válságán. További bizonytalansági tényező életükben, hogy aligha számíthatnak szüleik anyagi támogatására, tanulásuk anyagi feltételeit legtöbbször maguknak kell megteremteniük. A többszörös megterhelés mellett nem jut idejük feltöltődésre, életformájuk és életmódjuk nem mindig követi diáktársaik életformáját.Egyebek között ezeken a nehézségeken kíván lehetőségei szerint segíteni a Romaversitas. Tehetséges roma diákok előtt nyitja ki a felsőoktatás kapuját a valódi roma középosztály és értelmiség kialakulása céljából. A mostani tanévre 100 hallgató felvételizett a programba, 23 felsőoktatási intézményből. Közülük 16-an kezdik Romaversitas-hallgatóként a tanévet. Napjainkban a roma fiatalok megközelítőleg 1%-a jut be a felsőoktatásba.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   desert storm  | 2012 Január 24 18:55:41 like(0) dislike(0)

hát én kíváncsi leszek hány roma hallgató lesz , arisztokratikus rendet megalkota hoffmann rózsa, cigányok csak kivűlről nézhetik majd a felsőoktatási intézményeket. 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt