2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiltakoznak egy ingatlan ingyenes átadásának szándéka ellen Székesfehérváron
2012. 01. 19. 00:00

Élére állt a Jobbik Fejér megyei szervezete annak a civil összefogásnak, amelynek tagjai az ellen tiltakoznak, hogy a város ingyen átadjon egy ingatlant az Országos Roma Önkormányzatnak.

Mező Balázs, a Jobbik városi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: miután a város közgyűlésének gazdasági bizottsága kedden megszavazta a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztést, amely szerint az önkormányzat az egykori bőrgyárat ingyenesen átadná az Országos Roma Önkormányzatnak "roma felzárkóztató központ" céljára, a szándék megvalósítása ellen élénk civil szerveződés bontakozott ki.

 

A javaslattervezet ellen tiltakozók csütörtök estére a Városháza elé "spontán demonstrációt" is szerveznek, annak ellenére, hogy - mint a városi elnök az újságíróknak elmondta - időközben Székesfehérvár polgármestere a tervezett napirendhez írásos kiegészítő előterjesztést tett, amely szerint a nemzeti vagyon hasznosításáról szóló törvény nem ad lehetőséget az ingyenes átadásra.

 

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke úgy fogalmazott: a javaslat ellen egyrészt azért tiltakoznak, mert míg a cigány kultúrára mindig jut pénz, addig a magyar kultúra egyre kevesebb támogatást kap, másrészt azért, mert félő, hogy a roma felzárkóztató központba érkezőkkel "nemkívánatos problémák" érkeznének Székesfehérvárra.

 

A város önkormányzati kommunikációs központja közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben azt írja: az előterjesztést valóban megvitatja csütörtöki ülésén a közgyűlés, "de az ingatlan ingyenes átadását a polgármesteri előterjesztés alapján várhatóan el fogja utasítani, arra ugyanis a nemzeti vagyon hasznosításáról szóló jogszabályok nem adnak lehetőséget".

 

Az érintett ingatlan a hajdani bőrgyár kihasználatlan, mintegy nyolcezer négyzetméteres területe. Hasznosítására már készültek tervek, de azok forrás hiányában mindeddig nem voltak megvalósíthatóak, az épületek ugyanis nagyon rossz állapotban vannak.