HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma negyed épül Nagybányán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 16    Forrás: mti


Ez a cikk archív

 A roma közösségnek szán a nagybányai önkormányzat egy új városnegyedet, a befektetés értéke közel 60 millió euró - jelezte hétfői számában a kolozsvári Krónika.

Hirdetmény

Az erdélyi napilap megszólaltatta Bogdan Gavrát, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjét, aki elmondta: A polgármesteri hivatal szakemberei már három városrészt javasoltak, amely alkalmas lakások megépítésére. Az Európai Unió és a Soros Alapítvány képviselői azt kértek, hogy vidéken is térképezzenek fel egy megfelelő zónát, így az igénylőknek több választási lehetőségük lesz majd.

 

Eddig összesen 3000, szociális lakások iránti kérvényt regisztráltak, az önkormányzat pedig a három említett helyszínen mintegy 1000 otthont tud majd biztosítani - mondta az illetékes. A projekt a lakóhelyeken iskolák, óvodák, sportpályák, illetve kereskedelmi egységek megépítését is magában foglalja.

 

Bogdan Gavra hozzáfűzte: remélhetőleg a beruházást európai alapokból, illetve kormányzati támogatásokból is finanszírozni tudják, a munkálatok pedig a tervek szerint tavasszal kezdődnek. Nagybányán hivatalosan mintegy 2000 roma lakos él, a hatóságok szerint azonban számuk elérheti a 10 ezret is.

 

Júliusban a helyi önkormányzat közel két méter magas kerítést épített két, többségében roma családok lakta tömbház és a szomszédos forgalmas utca között. Catalin Chereches polgármester akkor azt mondta: a falra azért van szükség, mert a tömbházakban élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, s a környéken magas a bűnözési arány.

 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indított az elöljáró ellen, Asztalos Csaba, a tanács elnöke ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a kezdeményezést. Több roma civil szervezet gettósításnak nevezte a kezdeményezést, a Romániai Romák Civil Egyesülete (ACRR) pedig Chereches felelősségre vonását kérte Emil Boc kormányfőtől. Az érintett lakosok ezzel szemben szinte kivétel nélkül örültek a kerítésnek - állapítja meg a Krónika.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt