2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A szlovákiai romáknak sincs esélye bejutni a parlamentbe
2012. 01. 14. 00:00

A szlovákiai romák az egységnek és egy karizmatikus vezetőnek is híján vannak, így egyáltalán nincs esélyük szervezett formában bejutni a parlamentbe.

A hírportál összeállítása megjegyzi, a pártnak csak az etnikai adatokra hivatkozva lenne keresnivalója, hiszen a demográfiai kimutatások szerint mintegy 400 ezer roma él az országban, és legalább hét-nyolc százalékos az etnikum aránya.

Az elemzők ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy egy roma pártnak sem lenne esélye a parlamentbe jutásra. Ennek egyik oka, hogy a közösség nagyon változatos és hiányzik belőle az összetartás, ráadásul nincs olyan vezető típusú alkat, aki képes lenne összefogni a választókat. Pavol Marchevský elemző rámutatott, az idáig létrejövő roma pártok az egyes vezetők egyéni akciója eredményeképp keletkeztek.

Michal Horský politológus megjegyezte, a többi politikai párt is másként áll a romák szavazatainak megszerzéséhez, mint közvetlenül a rendszerváltás után. Míg 1989 után több párt is roma nemzetiségű jelöltekkel kampányolt, most már ez kevésbé elterjedt jelenség, viszont a választókra a szavazatvásárlás útján, nem pedig a hiteles személyiségek jelölésével próbálnak hatni.

Az idei választásokon a Szlovákiai Roma Unió jelölteti magát, ezen kívül további két pártot is bejegyeztek - a Roma Koalíció Pártját, valamint a Szlovákiai Roma Kezdeményezést. Az etnikumhoz tartozó polgármester-jelöltek már jóval eredményesebbek, 2010-ben a helyhatósági választásokon például huszonhárman is sikerrel jelöltették magukat - függetlenként, a roma pártok színeiben, de a Híd és a KDH is sikerrel indított hasonló jelöltet.