HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A szlovákiai romáknak sincs esélye bejutni a parlamentbe

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, választás, szlovákia
2012 Január 14    Forrás: aktualne.sk, bumm


Ez a cikk archív

A szlovákiai romák az egységnek és egy karizmatikus vezetőnek is híján vannak, így egyáltalán nincs esélyük szervezett formában bejutni a parlamentbe - összegzi a közösség politikai helyzetét az aktualne.sk.

Hirdetmény

A hírportál összeállítása megjegyzi, a pártnak csak az etnikai adatokra hivatkozva lenne keresnivalója, hiszen a demográfiai kimutatások szerint mintegy 400 ezer roma él az országban, és legalább hét-nyolc százalékos az etnikum aránya.

Az elemzők ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy egy roma pártnak sem lenne esélye a parlamentbe jutásra. Ennek egyik oka, hogy a közösség nagyon változatos és hiányzik belőle az összetartás, ráadásul nincs olyan vezető típusú alkat, aki képes lenne összefogni a választókat. Pavol Marchevský elemző rámutatott, az idáig létrejövő roma pártok az egyes vezetők egyéni akciója eredményeképp keletkeztek.

Michal Horský politológus megjegyezte, a többi politikai párt is másként áll a romák szavazatainak megszerzéséhez, mint közvetlenül a rendszerváltás után. Míg 1989 után több párt is roma nemzetiségű jelöltekkel kampányolt, most már ez kevésbé elterjedt jelenség, viszont a választókra a szavazatvásárlás útján, nem pedig a hiteles személyiségek jelölésével próbálnak hatni.

Az idei választásokon a Szlovákiai Roma Unió jelölteti magát, ezen kívül további két pártot is bejegyeztek - a Roma Koalíció Pártját, valamint a Szlovákiai Roma Kezdeményezést. Az etnikumhoz tartozó polgármester-jelöltek már jóval eredményesebbek, 2010-ben a helyhatósági választásokon például huszonhárman is sikerrel jelöltették magukat - függetlenként, a roma pártok színeiben, de a Híd és a KDH is sikerrel indított hasonló jelöltet.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt