2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fellebbezni készül a szentmihályfalvi iskola
2012. 01. 11. 00:00

Fellebbezni készül az Eperjesi Járásbíróság döntése ellen a szentmihályfalvi (Kisszebeni járás) általános iskola. Az intézmény pedagógusai szerint az elkülönített roma osztályok gyakorlata bevált.

„Fellebbezni készülünk. Kitartunk amellett, hogy senkit sem diszkriminálunk, főleg nem a roma gyerekeket. Épp ellenkezőleg, segíteni akarunk nekik” – mondta a Sme napilapnak Maria Cvancigerová, az iskola igazgatója a döntéssel kapcsolatban.

Tanárok: az elkülönítés a jó megoldás

Az iskola tanári kara, és a település polgármestere is egyetért vele. Véleményük szerint a külön osztályokban a tanárok többet foglalkozhatnak a gyerekekkel. Margita Dorková, az intézmény tapasztalt pedagógusa szerint ez a helyes megoldás. „A gyerekekkel személyre szabottan foglalkozhatunk, a tanulás ütemét lehetőségeikhez igazítottuk. Javult az iskolalátogatás, kevesebben buktak meg, sokkal többet tanultak” – mondta a lapnak. „A telepi gyerekek gyakran nem tudnak szlovákul, nem ismerik az alapvető higiéniai szokásokat, a szülők keveset foglalkoznak velük. Vegyes osztályokban sikertelenségre ítéltetnének” – véli a tanárnő.

Vincet Lešša, a település polgármestere sem örül a bíróság döntésének. Véleménye szerint nem reális, hogy a tanulókat összekeverjék. Az intézményben nemsokára beiratkozás lesz, s a polgármester attól tart, hogy sokan más iskolákba adják gyerekeiket. Véleménye szerint a vegyes osztályokban a roma diákok lennének többségben. „A tanárokból testőrök lesznek. Aki nem ismeri a helyzetet, nem értheti meg” – tette hozzá.

Ivanco: segíteni akarunk

Az iskolának 430 diákja van, körülbelül 230-an roma származásúak. A roma kisdiákok többsége az osztrópataki romatelepről jár be. Az ottani általános iskolát húsz évvel ezelőtt megszűntették, csak egy speciális intézmény maradt.

A szentmihályfalvi szülők is tiltakoznak a vegyes osztályok ellen, petíciót is írtak. A településről több, mint 100 gyerek jár iskolába Kisszebenbe, Eperjesre, illetve Megyére. Több tanár is távozott a szentmihályfalvi iskolából.

A szentmihályfalvi iskoláról szóló döntés gyakorlatilag az első ilyen jellegű ítélet Szlovákiában a romák szegregációjával kapcsolatban – mondta Štefan Ivanco, a Polgárjogi és Emberi Jogi Tanácsadó Iroda munkatársa. Ez a szervezet tette a feljelentést az iskola ellen. Ivanco elismerte, más iskolák ellen is pert indíthatnak.

Elmondása szerint nem ártani akarnak az intézményeknek, hanem együttműködni velük. „Készek vagyunk segíteni a szentmihályfalvi iskola deszegregációjában is” – ígérte.

A bíróság döntése szerint az intézménynek az iskolaév alatt új, vegyes osztályokat kell kialakítania, az ítélet jogerőre emelkedése utáni 30 napon belül. „A folyó iskolaév során ez elképzelhetetlen. Ez hatalmas beavatkozás a gyerekek és az iskola életébe. Minden szülő ellene van, akár az egyik, akár a másik oldalon” – állítja az igazgatónő.

Már régóta nagy a feszültség

Szentmihályfalván egyébként már régóta nagy a feszültség a roma és a nem roma lakosság között. Három évvel ezelőtt két telepi fiú megtámadta, és összeverte a futballpálya 65 éves gondnokát, aki meg akarta akadályozni egy televízió ellopását. A férfi nagyon komoly sérüléseket szenvedett.

Az eset miatt a Szlovák Testvériség elnevezésű szélsőséges szervezet tiltakozó akciót hirdetett a településre. A „roma terror” elleni megmozdulást a rendőrség feloszlatta. A lakosság azonban a szélsőségesek mellé állt, s a feszültség azóta sem enyhült a településen.

Jászón beváltak a vegyes osztályok

Lucia Nicholsonová, a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium államtitkára úgy véli: bár a bíróság azonnali döntést hozhatott, azonnali megoldás nem létezik. Véleménye szerint helyes arányban kell összeállítani az új osztályokat, talán kisebb osztályok kellenének, hogy a roma gyerekekre jobban oda lehessen figyelni. Rámutatott: korábban a vegyes osztályokból a nem roma szülők gyakran kivették gyerekeiket. Õ nem venné ki 12 éves fiát, ám nem lenne túlzottan lelkes a dolog miatt.

A bíróság döntésével Miroslav Beblavý, az SDKÚ képviselője, és Dušan Èaploviè, a Smer képviselője is egyetért. Beblavý szerint az államnak kell segítenie abban, hogy ezek az iskolák sikeresen integrálják a roma gyerekeket. Èaploviè rámutatott, hogy a vegyes osztályok gyakorlata nagyon jól működik Jászón, ahol a roma családok gyermekei nagyon elégedettek, mivel minőségi oktatást kapnak.

A kormány valószínűleg szerdai ülésén fogadja el a romaintegráció programját a 2020-ig tartó időszakra. A dokumentum szerint néha nem lehet elkerülni a szegregációt, ám csak akkor, ha az ideiglenes, és célja a romák szociális beilleszkedése.


Kapcsolódó cikkek:

Diszkriminálta a roma gyerekeket a szentmihályfalvi iskola
Rendőrség: Jogszerűen oszlattak Szentmihályfalván
Hatszázan mentek el az eperjesi nacionalista tüntetésre (képek)
Szélsőséges tüntetés: Feloszlatták a megmozdulást (képek)