HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elfogadta a szlovák kormány a roma integrációs programot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 11    Forrás: bumm, SITA, TASR


Ez a cikk archív

Elfogadta a szlovák kormány a 2020-ig szóló roma integrációs stratégiai tervet. Fel akarják számolni a romatelepek 25 százalékát, és javítani akarnak a roma közösség életkörülményein.

Hirdetmény

Szlovákia az elkövetkező nyolc évben csökkenteni akarja a többségi lakosság és a roma populáció közti különbséget a lakhatáshoz és a közüzemi hálózatokhoz való hozzáférhetőség terén. 25 százalékkal akarják csökkenteni a roma kunyhók és illegális lakások számát. Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) adatai szerint 2010-ben a szegregált roma családok 16 százaléka élt kunyhókban, illetve alkalmatlan lakásban.

A kormánynak megoldást kell találni az engedély nélküli építmények eltávolítására illetve azok esetleges legalizálására. Biztosítania kell továbbá az alacsonyabb komfortú szociális lakások építésének programjára szánt forrásokat. A program már 1998 óta működik, 2010-ig ennek keretein belül 2890 ilyen lakást építettek fel. „A programról – bár Közép- és Kelet-Európában egyedi, – nem állítható, hogy teljes körű megoldást jelent a roma közösségek lakhatására, és még mindig vannak korlátai. Szlovákia érdekében fenn kell tartani a programot, és ha lehetséges, javítani kell rajta” – áll a dokumentumban.

Az utóbbi 20 évben jelentősen romlott a roma közösségek lakáshelyzete. A romaügyi kormánybiztos hivatala szerint ez egyike azoknak a területeknek, ahol jelentősen mélyült a roma és nem roma lakosság közti különbség. A városokból a roma populáció városi gettókba, illetve vidéki telepekre települt át. Az ilyen telepeken álló kunyhók és lakások nem csak a műszaki és a higiéniai követelményeknek nem felelnek meg, de gyakran építési engedély nélkül épülnek fel. A telepeken általában nincs sem áram, sem víz, de gáz és csatornahálózat sem. Külön problémát jelent a szemét elszállítása is.

A romastratégia kitér erre a problémára is, a telepeken rendszeresen irtják majd a kártevőket, elszállítják a szemetet, és javítják a higiéniai körülményeket.

A dokumentumban foglaltak szerint a kormány a romák integrációjára fog törekedni nemzeti és európai szinten is. A romastratégia részletesen foglalkozik a minőségi oktatás, a munka, a lakhatás, illetve az egészségügyi ellátás hozzáférhetővé tételével a romák számára. A kabinet szeretne alapvető pénzügyi ismereteket is adni a roma közösségeknek, hogy azok ne essenek a hiteltársaságok és az uzsorások csapdájába.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt