2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Láso drom elveti a kettős mércét
2012. 01. 09. 00:00

A Láso drom – Jó út cigány polgári mozgalom alapítói szerint nincs kettős mérce: nekik, a cigány–magyaroknak is meg kell bélyegezniük a közülük kikerült bűnözőket.

Cigány–magyar emberek a Jászságban létrehoztak egy mozgalmat, amelynek keretében a cigányság részéről országszerte minél többen elítélhetik a bűnöző romákat – tudatta a Magyar Hírlappal Illés Tibor, aki bár a jászteleki Lungo Drom vezetője, civil cigány–magyar emberként nyilatkozott lapunknak. A kezdeményezés ötletéről tavaly augusztusban számoltunk be. Mostanra elkészült a mozgalom bővítését elősegíteni hivatott aláírásgyűjtő ív szövege. Az aláírásgyűjtést márciusban indítják újára a következő szöveggel: 

„A Láso drom – Jó út civilszervezet célja az elmúlt években kialakult társadalmi feszültség enyhítése. Nem mondjuk, hogy ez a feszültség cigányok és magyarok közt jelentkezett, mert cigányok és magyarok egyszerre vagyunk. Õseink évszázadok óta Magyarország polgárai, ehhez az országhoz, ehhez a kultúrához kötődünk. Cigányságunkra és magyarságunkra egyaránt büszkék vagyunk, és büszkék is szeretnénk maradni. Ezért fontosnak tartjuk, hogy összetartozásunknak hangot adjunk. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a minket ért, hanem a közösségünkhöz tartozók által okozott sérelmekről is beszéljünk. Nincs kettős mérce: nekünk is meg kell bélyegeznünk a közülünk kikerült bűnözőket, akik a legtöbbet saját közösségüknek ártják. Elítélésükben, az ellenük való védekezésben az élen kell járnunk – a Jó úton.”

A Láso dromot ezekben a hetekben jegyeztetik be mint civilszervezetet, és minél több cigány–magyar ember csatlakozására számítanak. „A cigányság megítélése a többségi társadalom vagy a nagyvilág részéről nem csak a szegénység miatt nagyon rossz. Úgy kell küzdenünk az általánosítás ellen, és úgy nyithatunk a többségi társadalom felé, ha a cigány emberek közül minél többen elítélik a cigányság bűnöző életmódot folytató rétegét” – hangsúlyozta a jászteleki vezető. Meglátása szerint arányaiban kevés bűnöző él a cigányság soraiban, viszont mivel a szóban forgó egyének sokszor durva bűncselekményeket követnek el, így – véli – nem csoda, hogy mindezt mások, bőrszíntől függetlenül, már nem akarják tovább tűrni. „Nálunk, Jászteleken tíz cigányból kilenc normálisan akar élni, próbál beilleszkedni a többségi társadalomba. De majdnem mindenhol vannak olyan romák, akik a bűnözésre alapozzák az életüket. Az pedig egyre nagyobb baj, hogy számtalan fiatal a gazdag roma bűnözőket tartja példaképnek” – hívta fel a figyelmünket Illés Tibor.

Mindezek miatt ő és több jászsági társa azt szeretné, ha aláírásával minél több cigány–magyar ember csatlakozna a Láso drom – Jó út cigány polgári mozgalomhoz. „Várjuk azt is, hogy cigány származású magyar közéleti személyiségek, művészek, sportolók, papok, politikusok, értelmisé­giek is csatlakozzanak a mozgalomhoz, ezzel is a jogkövető magatartás mellett foglalva állást” – emelte ki az alapítók nevében Illés Tibor.