2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyarországi romák joggal érezhetik szülőföldjükön közvetlen veszélyben magukat
2011. 12. 12. 00:00

Egy önkényuralmi hatalmi rendszer van kiépülőben Magyarországon, amely sokkal közelebb áll a Jobbik nyilas gyökerekkel rendelkező politikájához, mint az európai keresztény demokráciákhoz.

Egy önkényuralmi hatalmi rendszer van kiépülőben Magyarországon, amely sokkal közelebb áll a Jobbik nyilas gyökerekkel rendelkező politikájához, mint az európai keresztény demokráciákhoz - állapította meg Horváth Aladár a magyarországi romák válságának történetét, illetve a mai helyzetet elemző előadásában. A politikus erre több példát is bemutatott, amikor például jobbikos javaslatokat egy az egyben, vagy felpuhított változatban kormányzati programmá emeltek. Ilyen például a munkanélküliek a Mussolini fasiszta államában működötthöz hasonló kényszer-közmunka szabályozása, munkatáborok felállításának törvényi elhetősége, a gyerkekek 12 év feletti büntethetősége vagy a családi támogatások befagyasztása, önkényes feltételekhez kötése.

 

A politikus szerint a rendszerváltás utáni időszak mélyebb és hosszabban tartó válságot hozott Magyarországra, mint a 1929-33-as nagy gazdasági világválság. Az 1988 és 1993 között megszűnt másfélmillió munkahelyet azóta sem sikerült pótolni, sőt ma még kevesebb a munkahely, mint 1993-ban. Ez a folyamat “szociális cunamiként hatott” a roma lakosság háromnegyedére. A problémát tovább súlyosbítja, hogy már a második, harmadik generáción keresztül öröklődik a munkanélküliséggel járó nyomor és kilátástalanság. Ezt a problémát éveken keresztül a szőnyeg alá söpörte a politikai elit, ami a romák munkakerülőként, bűnözőként történő megbélyegzéséhez, a faji előítéletek megerősödéséhez, majd 2008-2009-re fizikai erőszakhullámhoz és a neonáci csoportok nyílt fenyegetéseihez vezetett. Ezzel kapcsolatban Horváth megjegyezte, egyetért Ladányi János professzorral, aki azt állította, hogy a magányos gyilkosoknak sok néma cinkosa van. A magányos gyilkosok és tettestársaik jól integrálódtak abba a politikai- és intézményrendszerbe, amely a rendszerváltás után kialakult Magyarországon. A hatóságok ugyanis nem akadályozzák, sőt nem is büntetik sem a náci beszédet, sem a fenyegtő fellépést, sőt a kisebbségi közösségek védelme érdekében hozott gyűlölet elleni törvények alapján magukat védeni próbáló romákat ítéltek el.

 

A polgárjogi mozgalom ellen, amely erőszakmentes módszerekkel igyekszik változtatni a káros, kirekesztő folyamatokon, negatív kampány folyik, nincsenek befolyásos szövetségesei a politikai és gazdsági elit körében, így gyakorlatilag kifogyott az eszközökből - fogalmazott összegzésében Horváth Aladár. Ezért - tette hozzá - kérjük, hogy gondolkodjon el Kanada azon, hogy képes-e fogadni jelentős számú roma menekülteket Magyarországról, hiszen Kanada erős, gazdag és befogadó nemzet, amely szívén viseli az emberi jogokat. A politikus azt javasolta, küldjön Kanada vizsgálóbizottságot Magyarországra, amely helyben tud tájékozódni a valós helyzetről. Így talán kevésbé fogják "bizarrnak" találni a kanadai hatóságok a magyarországi romák menekültáradatát - tette hozzá kérdésre válaszolva, miután a kanadai sajtóban több helyen megjelent az illetékes miniszter ezzel kapcsolatos fenntartásait hangoztató nyilatkozata. Horváth arra kérte Kanadát, hogy hiteles információkk alapján tervezze meg bevándorlási politikáját, valamint, hogy gazdasági és diplomáciai eszközeivel segítsen megerősíteni a magyarországi civil társadalmat, a "szabadság kis köreit", és hasson a magyar kormányra annak érdekében, hogy felelősen és szakszerűen döntsön a magyarországi romák sorsáról.