HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A magyarországi romák joggal érezhetik szülőföldjükön közvetlen veszélyben magukat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 December 12    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A magyarországi roma lakosság több mint fele joggal érezheti szülőföldjén közvetlen veszélyben magát - jelentette ki Horváth Aladár roma polgárjogi politikus a Torontói Munk Center és York Egyetem meghívására az Emberi Jogok Világnapja alkalmából tartott előadásában. A politikus, aki fél éve a providence-i Brown Egyetem vendégkutatója, négy napos látogatáson vett részt Kanadában, ahol magyar cigányok népes csoportjai után ottawai parlamenti képviselőkkel, menekültügyi szakértőkkel és civil szervezetekkel is tárgyalt.

Hirdetmény

Egy önkényuralmi hatalmi rendszer van kiépülőben Magyarországon, amely sokkal közelebb áll a Jobbik nyilas gyökerekkel rendelkező politikájához, mint az európai keresztény demokráciákhoz - állapította meg Horváth Aladár a magyarországi romák válságának történetét, illetve a mai helyzetet elemző előadásában. A politikus erre több példát is bemutatott, amikor például jobbikos javaslatokat egy az egyben, vagy felpuhított változatban kormányzati programmá emeltek. Ilyen például a munkanélküliek a Mussolini fasiszta államában működötthöz hasonló kényszer-közmunka szabályozása, munkatáborok felállításának törvényi elhetősége, a gyerkekek 12 év feletti büntethetősége vagy a családi támogatások befagyasztása, önkényes feltételekhez kötése.

 

A politikus szerint a rendszerváltás utáni időszak mélyebb és hosszabban tartó válságot hozott Magyarországra, mint a 1929-33-as nagy gazdasági világválság. Az 1988 és 1993 között megszűnt másfélmillió munkahelyet azóta sem sikerült pótolni, sőt ma még kevesebb a munkahely, mint 1993-ban. Ez a folyamat “szociális cunamiként hatott” a roma lakosság háromnegyedére. A problémát tovább súlyosbítja, hogy már a második, harmadik generáción keresztül öröklődik a munkanélküliséggel járó nyomor és kilátástalanság. Ezt a problémát éveken keresztül a szőnyeg alá söpörte a politikai elit, ami a romák munkakerülőként, bűnözőként történő megbélyegzéséhez, a faji előítéletek megerősödéséhez, majd 2008-2009-re fizikai erőszakhullámhoz és a neonáci csoportok nyílt fenyegetéseihez vezetett. Ezzel kapcsolatban Horváth megjegyezte, egyetért Ladányi János professzorral, aki azt állította, hogy a magányos gyilkosoknak sok néma cinkosa van. A magányos gyilkosok és tettestársaik jól integrálódtak abba a politikai- és intézményrendszerbe, amely a rendszerváltás után kialakult Magyarországon. A hatóságok ugyanis nem akadályozzák, sőt nem is büntetik sem a náci beszédet, sem a fenyegtő fellépést, sőt a kisebbségi közösségek védelme érdekében hozott gyűlölet elleni törvények alapján magukat védeni próbáló romákat ítéltek el.

 

A polgárjogi mozgalom ellen, amely erőszakmentes módszerekkel igyekszik változtatni a káros, kirekesztő folyamatokon, negatív kampány folyik, nincsenek befolyásos szövetségesei a politikai és gazdsági elit körében, így gyakorlatilag kifogyott az eszközökből - fogalmazott összegzésében Horváth Aladár. Ezért - tette hozzá - kérjük, hogy gondolkodjon el Kanada azon, hogy képes-e fogadni jelentős számú roma menekülteket Magyarországról, hiszen Kanada erős, gazdag és befogadó nemzet, amely szívén viseli az emberi jogokat. A politikus azt javasolta, küldjön Kanada vizsgálóbizottságot Magyarországra, amely helyben tud tájékozódni a valós helyzetről. Így talán kevésbé fogják "bizarrnak" találni a kanadai hatóságok a magyarországi romák menekültáradatát - tette hozzá kérdésre válaszolva, miután a kanadai sajtóban több helyen megjelent az illetékes miniszter ezzel kapcsolatos fenntartásait hangoztató nyilatkozata. Horváth arra kérte Kanadát, hogy hiteles információkk alapján tervezze meg bevándorlási politikáját, valamint, hogy gazdasági és diplomáciai eszközeivel segítsen megerősíteni a magyarországi civil társadalmat, a "szabadság kis köreit", és hasson a magyar kormányra annak érdekében, hogy felelősen és szakszerűen döntsön a magyarországi romák sorsáról.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 7 hozzászólás érkezett.

#7   ABC  | 2011 December 21 21:53:19 like(0) dislike(0)

Kár, hogy sok nem roma származású (gádzó) megy úgy oda, hogy azt mondják magukról, hogy ők cigányok. Közben pedig abszolut nem azok. Ez igy nagyon durva.

#6   ABC  | 2011 December 21 21:51:25 like(0) dislike(0)

Kár, hogy sok nem roma származású (gádzó) megy úgy oda, hogy azt mondják magukról, hogy ők cigányok. Közben pedig abszolut nem azok. Ez igy nagyon durva.

#5   ABC  | 2011 December 21 21:50:54 like(0) dislike(0)

Kár, hogy sok nem roma származású (gádzó) megy úgy oda, hogy azt mondják magukról, hogy ők cigányok. Közben pedig abszolut nem azok. Ez igy nagyon durva.

#4   zoja70@freemail.hu  | 2011 December 15 09:58:36 like(0) dislike(0)

Nos Drága Mentai te minden kétséget kízáróan eme megnyílvánulásod alapján Fideszes Tisztes Állampolgár! Akinek van tisztességes munkálya fizetése családja háza ökre  és MAZSOLÁJA!! H. Aladár és mi meg csak egy egyszerű Büntetlen előéletű közerkölcsöt tisztelő és betartó senkik vagyunk!!! De van egy óriási külöbbség közöttünk, az pedig nem más kedves barátom, hogy én és a H.Aladárhoz hasonló gondolkodású emberek sohosem Árúltuk el a saját népünket apáinkat anyáikkat veled ellentétben!!! Enged meg nekünk, hogy mi továbbra is azok a senkik maradhassunk Tiszta Szívvel, te pedig érezd jól magad és mazsoláz amig teheted!!!! Isten áldjon és békés ünnepet kívánok neked!

#3   Mantai  | 2011 December 13 14:33:11 like(1) dislike(0)

Úgy gondolom a cikk szerzője H. Aladár a ledarált és megkésett tennivalók halmazát írta le. Hányan láttuk, tudjuk, hogy bizony az Ales bizony volt kormányközeli pozícióban ahol tehett volna érezhető, előremutató változást a romák életében. Ámbár több mint egy éve sértődőtten vette tudomássul, hogy nem szavaztak rá, nem csak mondta de le is írta,  hogy visszavonul a politizálástól. Vonulj tényleg vissza Ales, eljátszottad töltényeid a mszp - szdsz és az előtti éra alatt. Hidd el, néma ember bölcsessége hatalmas az utólag minden jobban tudó embernél. (Nem gondolom, hogy a mostani politika jó, gennyes és szégyenletes, de Ales már lejárt lemez).

#2   irén87  | 2011 December 13 08:54:10 like(0) dislike(0)

Tetszik a cikk,találkoztam  személyesen is vele.Mindannyiunk számára elsődlegesen fontosnak tartom,hogy önszerveződés formájában az elnökök továbbítsák,hogy az adott településen hány fő munkaképes roma él s mennyinek adtak (kaptak) iskolai végzettségüknek megfelelő munkát,mennyi ideig. Tisztában vagyok a ténnyel,hogy munkanélküliség van s a kormánytisztviselőket indoklás nélkül elküldhették illetve a 2/3-os többség hatalmi erejével.De mégiscsak tarthatatlan állapot,hogy Kanadába kell menni (menekülni) a megélhetésért.Magyarországon a munkaügyi központokba százával ücsörögnek azért,hogy regisztráljam magam s kapnak kormánytisztviselői fizetést,nekem pedig nincs lehetőségem sem munkára,sem képzésre,mert nincs rá törvény.

Kanadában kapsz egy szobát,közös WC,fürdővel, 6 hónap után munkavállalási engedélyt,/de addig is önkéntesként,segély mellett van ételed,külön szobád/s a mosogatói fizetésből tudsz gyarapodni,élni s kötelezően angolt tanulni.

Lehet itt akármilyen Roma Évtized,Társadalmi Felelős Államtitkár,Egyház.Európai Roma Stratégia a cigányság helyzete csak a nyomor,a kiúttalanság s csupán eszköz vezetőik megélhetésére lásd Azori-szigetek.Sajnos enni.

 

#1   baggio  | 2011 December 13 06:53:19 like(0) dislike(0)

Köszönöm Aladár, hogy ismét olyat teszel, amire büszke tud lenni a roma is. Mielött valaki azt hinné, hogy azért írok, mert megrendelte Aladár, elöre közlöm, nem tudja ki vagyok.

Ez az írás az, amire a kormányváltás óta vártunk. Ez az, amikor valaki nem mellé beszél, mert bármilyen önös érdek miatt rá van kényszerülve. Illetve ez az írás, ami magas, értelmiségi szinten van meg írva, amin az első betűtől az utolsótól tükrözi azt, hogy ez az ember felkészült nagyon, és elkötelezet a roma ügy megoldásában, ha kell, az életét adja érte.

Kitartás Aladár, nagyon sokan várják azt, hogy újra szervezd magad, nagyon sok követője lesz az eszmédnek, mert neked van eszméd,- ellentétben másokkal-, ami már nem is a Te eszméd, hanem a romáknak a felemelkedésének az eszméje, mert az Én véleményem szerint, a te felkészültséged és tisztaságod, lehetőséget ad arra, hogy a mi eszménk is lehessen.

Ne kövesd majd el azt a hibát, hogy engedsz a többségi társadalom politikai csábításának, ne enged, hogy becsapjon még egyszer, mert azt már megtanulhattad, ha baj van, elengedi a kezedet. Lesz elég követőd, csak nyerd vissza hitted, legyen mégegyszer elég önbizalmad.
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt