HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Miskolci romáknál vizsgálódtak a kanadai határrendészek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 November 30    Forrás: minap.hu


Ez a cikk archív

Információink szerint hétfőn Miskolcon jártak a kanadai határrendészeti szervek képviselői, mivel a városból és vonzáskörzetéből is igen nagy számban próbálnak kivándorolni romák a tengerentúli országba. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat adatai szerint az elmúlt négy-öt évben legalább kétezer miskolci roma kísérelte meg a tengerentúli letelepedést.

Hirdetmény

A hatóságnak tudomása van róla, hogy a kiutaztatások sok esetben szervezett formában történnek, nemzetközi csoportok közreműködésével, akik a tengerentúlon sem tévesztik szem elől a kiutazókat. Mivel nagy többségében nehéz körülmények között élő emberekről van szó, az útiköltséget uzsorakamatra nyújtott kölcsönökkel előlegezik meg a számukra, amelyeket a kinti segélyekből kell visszafizetni. Váradi Gábor, a

 

Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke portálunknak úgy nyilatkozott: szervezett kiutaztatásokról nem tudnak, arról azonban igen, hogy Kanadában sokszor már a repülőtéren várják a „menekülőket” korábban kitelepült ismerősök, akik drága pénzért „intézik” el számukra azokat a szolgáltatásokat, amelyek egyébként ingyen járnának mindazoknak, akik menekült státusért folyamodnak. Váradi Gábor hangsúlyozta, senki ne üljön fel ezeknek a szélhámosoknak, az Országos Roma Önkormányzat tájékoztató füzetet is készít ezzel kapcsolatban. A miskolci kisebbségi vezető szerint az elmúlt években legalább kétezer miskolci roma kísérelte meg a tengerentúli letelepedést – a vonzáskörzetet ideszámítva, ez a szám meghaladhatja a négyezret is – ezeknek a „kivándorlóknak” legalább a fele azonban, így vagy úgy, vissza is tért azóta. Többeknek kilátástalan a helyzete, mert korábban mindenüket pénzzé tették, hogy kijuthassanak.

lyuko_54.jpg

A Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak tudomása van róla, hogy hétfőn Miskolc és környéke romák által sűrűn lakott területein vizsgálódtak a kanadai határrendészeti szervek, azonban sem ők, sem a városháza kisebbségi referense nem kívántak erről bővebben nyilatkozni. Mint mondták, a vizsgálatokat a kanadai nagykövetség szervezi, kétoldalú kapcsolat keretében, ők jogosultak a nyilatkozattételre.  

 

Papp Tamás, a kanadai nagykövetség politikai- és sajtóreferense ugyancsak tovább passzolta a labdát: tájékoztatása szerint az ügy a CBSA (Canadian Border Service Agency), azaz a Kanadai Határőrizeti Ügynökség hatáskörébe tartozik.

Mint ismeretes, Kanadába 1994. november 1-jétől lehetett vízummentesen utazni, de az országba érkező nagyszámú, főként roma menekült miatt 2001. december 5-én ismét vízumkötelezettséget vezettek be. Ezt Kanada csak 2008. március 1-jével szüntette meg újra – Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával szemben – ekkor ismét nagy menekülthullám indult el. A kanadai hatóságok 2009-es és 2010-es adatai szerint Mexikó után Magyarországról érkezik a legtöbb „menekült” az országba, ezért tárcaközi háttérrel külügyi, rendészeti és szociális vonatkozású, kétoldalú kapcsolatokat létesítettek a helyzet kezelésére. Ez év szeptemberében a magyar hatóságok azt közölték, hogy a vízumkényszer újbóli eltörlése óta mintegy hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, de a beérkező kérelmeknek csak 1-2 százalékát találták megalapozottnak. Kilencven százalékban ezeket visszavonják, nem viszik végig, illetve az is jellemző, hogy ügyintézés közben „eltűnik” a kérelmező. Ez az arány a kanadai illetékesek szerint egyértelműen annak a jele, hogy a kérelmezők többsége nem is a menekültstátusz elnyerése, hanem az eljárás ideje alatt igénybe vehető szociális, iskoláztatási, illetve munkalehetőség miatt érkezik.

Ha ugyanis valaki minden jogorvoslati lehetőséget kihasznál, jelenleg akár 4-5 évig is kihúzhatja Kanadában, mielőtt – végső esetben – kitoloncolják. A jelek szerint azonban a kanadai kormány is megelégelte a tömeges visszaéléseket az ország nagyvonalú menekültügyi rendszerével szemben, jövőre jelentősen szigorítani fogják az ezzel kapcsolatos szabályozást.

Szepesi S. 

Felvételeink illusztrációkHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt