HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hosszú távon rendezné a Rajkó Zenekar helyzetét a KIM

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Rajkó, KIM
2011 November 30    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megnyugtató megoldást javasolt a több éve anyagi nehézségekkel küzdő Rajkó Zenekar biztonságos működésére.

Hirdetmény

A KIM a szervezet körül kialakult bizonytalan helyzet rendezésére olyan, mindenki számára megnyugtató megoldást kínál, amely hosszú távon rendezné a nagy múltú zenekar helyzetét. A tervek szerint a Rajkó Zenekart a minisztériumhoz tartozó Design Terminál Nonprofit Kft. működtetné a továbbiakban. Ezzel a KIM által felkínált lehetőséggel megszűnne a zenészek hosszú évek óta tartó kiszolgáltatottsága és a zenekar körül kialakult bizonytalan helyzet.

 

Előzmény:

 

Megjelent a magyarországi „Roma stratégia” első vadhajtása: 2010 novemberétől száműzték a Rajkó Művészegyüttest a kulturális tárcából. XVI. Benedek pápa áldása sem segített!

 

Bizonyos körök el akarják különíteni a magyarországi cigányzenét és a Rajkó Művészegyüttes által képviselt színpadi stílust a magyar kultúrától. A legutolsó információ a nyilvánosság számára a Rajkó Művészegyüttes támogatásáról március végén hangzott el, ekkor jelentették be, hogy három kisebbségi szervezet, köztük a Rajkó is kiemelt állami támogatást kap 2011-ben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „Meghívásos pályázat magyarországi roma társadalmi szervezetek támogatása” tárgyában kiírt pályázata azonban a mai napig nem került kifizetésre…

 

A KIM újabb – már nem nyilvános - nyár eleji tájékoztatása szerint a Rajkó Művészegyüttes akkor juthat a fenntartását biztosító állami támogatáshoz, ha lemondva közel 60 éves múltjáról, átadva minden jogosultságát, új szervezetként debütál az Országos Roma Önkormányzat égisze alatt. Azonban az ORÖ Átadás-átvételi Megállapodás tervezete nem tartalmazott sem szakmai sem pénzügyi koncepciót a Rajkó további menedzselésével kapcsolatban. Ez az elképzelés rövid úton véget vetett volna a Rajkó Művészegyüttesnek, „amely magyar érték, a magyar zeneművészet különleges kulturális „terméke”. Tévedésnek tartjuk a szakmai képességek és tudás elsajátításának nehéz, hosszú évek munkáját igénylő folyamatának összemosását származási kérdésekkel.” Az ORÖ által bemutatott elképzelést a Rajkó Művészegyüttes minden tagja elfogadhatatlannak tartotta, amelyet nyilatkozat formájában aláírásával is megerősített.

 

Ezt követően a KIM augusztus 15-én levélben küldött értesítést arról, hogy a zártkörű pályázat sikeres volt, de a szerződéskötés és kifizetés a mai napig nem történt meg.

 

Mindezek következtében 2011 novemberére a Rajkó Művészegyüttes Közhasznú Nonprofit Kft. mint cég, valamint több mint negyven alkalmazott személyes tulajdona is veszélybe került Az együttes tagjai 2011-ben eddig közel 100 előadást teljesítettek itthon és külföldön, azonban az előadások bevétele nem fedezi a bérköltségeket.

 

A Rajkó Művészegyüttes repertoárja, a tagjai által őrzött tudás kulturális nemzeti érték. Eddig a világ 110 országában hódította meg a közönséget, a mai magyar cigányzene mértékadó képviselőinek 80-90%-a is ebből az iskolából került ki, létrehozva saját zenekarát (Jónás Mátyás, Puka Károly…), stílusát, mint például Mága Zoltán, vagy olyan szervezeteket, mint a 100 Tagú Cigányzenekar. Szegregálni a Rajkót épp a fordítottja annak, amit képvisel: Roma és nem roma származású tagjai ma, a 21. századi Magyarországon példaértékűen valósítják meg az egymás iránti toleranciát!

 

A támogatás visszatartása nem csak a jövőre 60 éves Rajkó Művészegyüttest lehetetleníti el, hanem a magyar cigányzenész-képzést is, ami nem csak a cigány, hanem a magyar kultúrát is szegényebbé teszi. Továbbá eltöröl egy hagyományt, ami több mint százötven éve a magyar kultúra része, és a kultúrpolitikai döntések ellenére idegenforgalmi tényező.

 

Ezért a Rajkó Művészegyüttes minden roma és nem roma származású művésze és munkatársa a sajtó, a közvélemény, a felelős politikusok, és a magyar művésztársadalom támogatását kéri annak érdekében, hogy a szervezet hozzájusson a megítélt állami támogatáshoz, még 2011-ben! A továbbélés érdekében pedig elengedhetetlen, hogy 2012-től a költségvetés kulturális fejezeteiben is szerepeljen a Rajkó Művészegyüttes állami támogatása!

 

Bízunk abban, hogy a magyar kultúra e különleges értékét az Önök segítségével még időben meg tudja menteni az ország!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt