2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: az ORÖ nemzetiségi iskolákat működtethetne
2011. 11. 25. 00:00

A kormányzat erősíteni szeretné az ORÖ iskolafenntartó szerepét - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy pénteki budapesti konferencián.

Balog Zoltán az előző napi kormányülésen elhangzottakra hivatkozva közölte, akár az országos, akár az adott területi roma önkormányzatok is vállalhatnának ilyen szerepet a jövőben.
    

Utalt arra: a többi magyarországi nemzetiség arra törekszik, hogy legyenek saját iskoláik, ugyanakkor a roma többségű iskoláknál szegregációról beszélnek. Véleménye szerint az lenne a normális, hogy azokban az iskolákban, ahol többségben vannak a roma tanulók, lehetőséget adnának a nemzetiségi működtetésre.
    

 

Az államtitkár azt mondta, a magyarországi roma közösségeknek, illetve az ORÖ-nak a felelőssége és lehetősége is egyben, hogy kezébe vegye a saját sorsát, ehhez a kormányzat is megadja a segítséget.
    

 

A konferencián Balog Zoltán és Farkas Flórián ORÖ-elnök egyetértettek abban, hogy a magyarországi cigányság nem követelhet többet, mint ami mindenkinek jár, azt viszont meg kell kapniuk. 
    

 

Balog Zoltán arra is rámutatott, hogy a Magyarországon csaknem két évtizede kialakított nemzetiségi képviseleti rendszerből Európa is tanulhatna.
    

 

Farkas Flórián azt mondta, romaügyben még soha nem volt ekkora felelőssége a kormánynak és a roma vezetőknek, mint ma. Azt mondta, a romák nem más rovására akarnak érvényesülni. Hozzátette: sorsközösséget éreznek 3,5 millió "nem cigány", szegény sorsú honfitársukkal.
    

 

Farkas Flórián ugyanakkor arról is beszélt, hogy a magyarországi cigányság most már konkrétumokat és eredményeket vár. A magyarországicigányság integrációjának az alapja lehet - tette hozzá -, hogy 3 éves kortól kötelező lesz a gyermekek óvodába járatása az új köznevelési törvény értelmében.
    

 

Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár kiemelte a korai óvodai nevelés jelentőségét, mint fogalmazott, 3 és 6 éves kor között fejlődnek a leggyorsabban a gyermekek alapvető képességei és személyiségjegyei. Utalt arra, hogy 2014-ig a kormányzat több ezer óvodai férőhelyet kíván létrehozni. Arra mutatott rá, hogy az új köznevelési törvény direkt és indirekt módon a romák felzárkóztatásáról is szól, akkor is, ha a szövegben nem nevesítik a cigányságot.
    

 

Pintér Sándor belügyminiszter felszólalásában a társadalmi kirekesztettség megszüntetését nevezte a belügyi tárca egyik legfontosabb céljának. Hozzátette: az állam, az önkormányzatok és az egyházak képesek munkát adni, amelyhez a jövő évi költségvetés 132 milliárd forintot biztosít.
    

 

A tárcavezető reményei szerint ezzel 200 ezer új munkahelyet sikerül létrehozni, legalább egy évnyi szerződéssel. 
    

 

A belügyminiszter emlékeztetett rá, hogy már 20 ezer embert foglalkoztatnak a mintaprogram keretében országszerte. Pintér Sándor a lehetséges munkák közül a növénytermesztést, az árvízvédelmet, az útépítést és hulladéklerakók létesítését nevezte meg.
    

 

A tárcavezető a közmunkafeladatok irányításánál az ORÖ együttműködését, segítségét kérte.
    

 

Vizi E. Szilveszter akadémikus a magyar cigányság jövőjét nemzeti sorskérdésnek mondta, míg az Akadémia elnöke, Pálinkás József, azt hangoztatta, hogy nincs külön magyar és cigány jövő, csak közös jövő van.
    

 

Arról beszélt, hogy a közös felemelkedésért még sokat kell tenni, és a közgondolkodás formálásában minden értelmiséginek részt kellene vennie. Arra kérte őket, hogy ne előítéletekre alapuló félmegoldásokra, hanem tényeken alapuló megoldásokra tegyenek javaslatokat.