2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alsóban tanítják, hogy milyenek a cigányok
2011. 11. 12. 00:00

Egy cseh általános iskolai tankönyvben romaellenes szöveg áll, szakértők magyarázata szerint a gyermekeknek az előítéleteiken keresztül már korán meg kell tanulniuk a sztereotípiák kezelését.

Csehországban – egy pedagógiai koncepció leple alatt – már az általános iskolások is nyilvános haraggal fordulnak a romák ellen. „Az anyukám azt mondta, hogy a kis Demeterrel egyáltalán ne álljak szóba, mert cigányok. És a cigányok állítólag piszkosak és lopnak”, áll egy második osztályosoknak szóló tankönyvben. Cseh szakértők szerint a gyereknek korán meg kell tanulni az előítéleteikkel szembesülni és bánni. 


Riadót fújnak a roma szervezetek


Miután több roma szervezet is kritizálta az iskolai könyvet, Monika Simunkova, a cseh kormány emberi jogi biztosa a tankönyv visszavonását követeli. A már 2005 óta használt olvasókönyvet rasszistának minősíti. „Hat éve ezt olvassák a hétévesek. Ez valóban nyugtalanító”, mondta a kisebbségi biztos. A prágai oktatási minisztérium megígérte, hogy ismét átvizsgálja a könyvet.

Már három évvel ezelőtt roma gyerekek szülei rámutattak a vitatott szövegre, ami az előítéleteket és a rasszista beállítást segítheti elő. Az oktatási minisztérium még akkoriban felülvizsgálta a kritikát és arra a végeredményre jutott, hogy a gyermekeknek segít, ha idejében sztereotípiákkal találkoznak, így könnyebben legyőzik ezeket. Az eredmény továbbra is vitatott.