2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Indiai és nyírségi cigányok fotói a Képviselői Irodaház aulájában
2011. 11. 08. 00:00

Észak-indiai és nyírségi roma népcsoportok életét mutatja be Normantas Paulius Cigányok című fotókiállítása, amely hétfőtől péntekig látható Budapesten a Képviselői Irodaház aulájában.

A litván fotóművész képei szembesítenek a magyarországi cigánysággal szembeni adósságokkal és kötelezettségekkel, emlékeztetnek a többségi társadalom szocializációs és integrációs feladataira - mondta a csaknem száz fotót felvonultató tárlat hétfői megnyitóján az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke.
    

 

L. Simon László (Fidesz) szerint ezek a fotók arra is figyelmeztetnek, hogy csak úgy lehet a hazai cigányságot integrálni a többségi társadalomba, ha alaposan megismerjük őket, és nyitottak vagyunk az értékeire.
    

 

Az Országos Roma Önkormányzatot vezető Farkas Flórián arról szólt, hogy egyetlen népcsoport sem maradhat fenn kultúrája, hagyományai ápolása nélkül. Mint bejelentette, a kormányzat tervei szerint már 2012-ben megnyílhat egy országos roma kulturális központ, amely ezt a feladatot minden eddiginél hatékonyabban koordinálja, a cigányság kulturális értékeit egybegyűjti.
    

 

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke felidézte, hogy Normantas Paulius több mint két évtizede járja a világot fényképezőgépével, és már több mint negyven kiállítással és tizenegy fotóalbummal jelentkezett, ezek többek között Tibet, Mianmar, Kambodzsa és Nepál lakóinak életét ismertették meg az európai közönséggel.
    

 

A Cigányok című tárlat szeptemberben a nyíregyházi Jósa András Múzeumban volt látható, majd a budapesti bemutatkozás után a tervek szerint 2012 tavaszán a brüsszeli Európai Parlamentben is kiállítják - árulta el Seszták Oszkár.
    

 

Normantas Paulius Észak-Indiában (Pandzsáb és Radzsasztan államban) kereste fel a külföldiek számára sokszor "láthatatlan" cigányság különböző csoportjait, így a kalbéliákat, a dzsoggiszokat és a bandzsárákat - áll a kiállítás ajánlójában. A Dzsodhpur és Dzsaiszalmer sivatagi városaiban készült életképek és portrék mellett számos fotó készült Gangána, Csopaszni, Hemawasz, Totaranki Dhani falvaiban.
    

 

A fotóművész az indiai és a magyarországi romák közötti különbségek bemutatására tizennégy szabolcsi település cigány lakosságát kereste fel, így járt többek között Ópályiban, Hodászon, Nyírkátán, Kántorjánosiban, Nyírvasváriban és Tiszabercelen - mondta korábban Erdei Virág bölcsész romológus, a Cigányok Észak-Indiában és Kelet-Magyarországon című projekt tudományos munkatársa az MTI-nek.
    

 

Mint hozzátette, a fotográfus a hétköznapi pillanatok mellett acigányok ünnepeit is bemutatja egy igazi oláh cigány esküvőn és a kisvárdai cigány fesztiválon készített képekkel.
    

 

A litvániai Kalniskiuban született, 1983 óta Nyíregyházán élő 63 éves művész eddig kilenc expedíciót szervezett Ázsiába. Felkereste és megörökítette a volt Szovjetunió területén élő finnugor népeket, járt Kőrösi Csoma Sándor és Stein Aurél nyomában, emellett beutazta Benyovszky Móric kamcsatkai száműzetésének útját. Útjai során Kambodzsa, Mianmar, Vietnám és Nepál számos településén szintén fotózott.